Jezus Christus - de "eerstgeborene" van alle dingen

... en de eerstgeborene van de doden ...” (Openbaring 1:5)

Jezus Christus is de "eerstgeborene" in alle goede en belangrijke dingen voor de almachtige God, en uiteindelijk voor ons. Jezus is in de eerste plaats - hij is bij uitstek, wat betekent "Superieur aan of opmerkelijk boven alle anderen; uitstekend." De hemelse Vader heeft bepaald dat Jezus in alles voor ons de belangrijkste is en zal zijn. De Schrift zegt over Jezus:

“Wie is het beeld van de onzichtbare God, de eerstgeborene van elk schepsel: want door hem zijn alle dingen geschapen, die in de hemel zijn, en die op aarde zijn, zichtbaar en onzichtbaar, of het nu tronen zijn, of heerschappijen, of overheden, of krachten: alle dingen zijn door hem en voor hem geschapen: en hij is vóór alle dingen, en door hem bestaan alle dingen. En hij is het hoofd van het lichaam, de kerk: die het begin is, de eerstgeborene uit de doden; dat hij in alle dingen de voorrang zou hebben. Want het behaagde de Vader dat in hem alle volheid zou wonen” (Kolossenzen 1:15-19)

Het was dus alleen maar consequent en juist dat Jezus de "eerstgeborene uit de doden" of de eerste van de opstanding zou zijn. Dit is de reden waarom de Schriften ook stellen dat nadat Christus opstond dat “... de graven werden geopend; en vele lichamen van de heiligen die sliepen stonden op, en kwamen uit de graven na zijn opstanding, en gingen de heilige stad binnen en verschenen aan velen.” (Mattheüs 27:52-53) Bovendien: "Gezegend zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, die ons naar zijn overvloedige barmhartigheid opnieuw heeft verwekt tot een levendige hoop door de opstanding van Jezus Christus uit de doden," ( 1 Petrus 1:3)

Alleen door Jezus is enig deel van ons bestaan ontstaan. In de Schriften wordt beschreven dat Jezus altijd heeft bestaan:

  • "Jezus Christus Dezelfde gisteren, en vandaag, en voor altijd." (Hebreeën 13:8)
  • "Ik ben de Alfa en de Omega, het begin en het einde, zegt de Heer, die is en die was en die komt, de Almachtige." (Openbaring 1:8)

Maar de Schriften leren ook duidelijk dat Jezus door de hemelse Vader is verwekt. Vraag me niet om uit te leggen wat God volledig bedoelt met verwekt en toch altijd 'was'. Ik was er niet voordat de wereld was; hoe zou ik zulke dingen kunnen verklaren. God de Vader is niet in de war en weet precies wat hij bedoelt als hij zegt dat Jezus zijn "eniggeboren zoon" is. Ik denk dat we zeer beperkt zijn in ons vermogen om sommige dingen te begrijpen, aangezien we, in onze huidige staat, zeer tijdgerichte wezens zijn met een zeer kort bestaan en beperkte mogelijkheden om concepten als "voor altijd" volledig te begrijpen. God wordt niet beperkt door onze beperkingen, dus wat hij volledig bedoelt met dat Jezus zijn "eniggeborene" is, gaat ons in dit leven te boven. Redeneren in overeenstemming met ons fysieke leven en hoe verwektheid op aarde plaatsvindt, zou ons tot de conclusie kunnen leiden dat Jezus door God is geschapen - wat in strijd is met de rest van de Schriften. Jezus is er altijd geweest en is voor altijd. Ik geloof dat het belangrijkste dat de Vader ons wil laten begrijpen wanneer hij zijn Zoon beschrijft als zijn 'verwekte', is dat Jezus door God werd gezonden - en in die zin werd hij door God 'verwekt'. Bovendien betekent "eniggeboren" dat Jezus het meest dierbaar is voor de Vader en hij wil dat we zijn Zoon in de hoogste positie en respect houden, omdat hij de enige was die door de Vader werd gezonden en ons kan redden!

Nu leren de Schriften ook dat alle andere dingen door Gods eniggeboren zoon zijn ontstaan: en alleen door zijn Zoon zal iemand worden gered en opgewekt:

  • "En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond (en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, de heerlijkheid als van de eniggeborene van de Vader), vol van genade en waarheid." (Johannes 1:14)
  • “Want God had de wereld zo lief, dat hij zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.” (Johannes 3:16)
  • “Wie in hem gelooft, wordt niet veroordeeld; maar wie niet gelooft, is reeds veroordeeld, omdat hij niet heeft geloofd in de naam van de eniggeboren Zoon van God. ” (Johannes 3:18)
  • 'God heeft hetzelfde aan ons, hun kinderen, vervuld doordat hij Jezus heeft opgewekt; zoals ook geschreven staat in de tweede psalm: Gij zijt mijn Zoon, heden heb ik u verwekt. ” (Handelingen 13:33)
  • “Want tot wie van de engelen heeft hij ooit gezegd: Gij zijt mijn zoon, heb ik u heden verwekt? En nogmaals, ik zal voor hem een vader zijn en hij zal voor mij een zoon zijn? En voorts, wanneer hij de eerstgeborene in de wereld binnenbrengt, zegt hij: En laten alle engelen van God hem aanbidden.” (Hebreeën 1:5-6)
  • “Zo heeft ook Christus zichzelf niet verheerlijkt om hogepriester te worden; maar hij die tot hem zei: Gij zijt mijn Zoon, heden heb ik u verwekt.” (Hebreeën 5:5)
  • "Hierin werd de liefde van God jegens ons geopenbaard, omdat God zijn eniggeboren Zoon in de wereld heeft gezonden, opdat wij door hem zouden leven." (1 Johannes 4:9)

We hebben geen mogelijkheid om God te bereiken of te begrijpen wie hij is, maar door Jezus Christus: “Geen mens heeft ooit God gezien; de eniggeboren Zoon, die aan de boezem van de Vader is, heeft Hij hem verklaard. ” (Johannes 1:18)

Ten slotte, als we "door Hem verwekt" of geestelijk "wedergeboren" zijn, dan zullen we het voorbeeld van trouw en liefde weerspiegelen dat Jezus heeft achtergelaten.

“Ieder die gelooft dat Jezus de Christus is, is uit God geboren; en ieder die hem liefheeft die verwekt heeft, heeft ook hem lief die uit hem is verwekt. Hierdoor weten we dat we de kinderen van God liefhebben, als we God liefhebben en zijn geboden onderhouden. Want dit is de liefde van God, dat wij zijn geboden onderhouden; en zijn geboden zijn niet zwaar. Want al wat uit God geboren is, overwint de wereld: en dit is de overwinning die de wereld overwint, namelijk ons geloof. Wie is hij die de wereld overwint, dan hij die gelooft dat Jezus de Zoon van God is?” (1 Johannes 5:1-5)

“Wij weten dat wie uit God geboren is, niet zondigt; maar die door God verwekt is, bewaart zichzelf, en die goddeloze raakt hem niet aan.” (1 Johannes 5:18)

nl_NLNederlands
Openbaring van Jezus Christus

GRATIS
BEKIJK