De beloning van de rechtvaardigen verteld in Openbaring

Er loopt een hele draad door Openbaring die ons het evangelieverhaal vertelt, inclusief de beloning van de rechtvaardigen. Dit complete verhaal legt de valse aanklager en hun valse beschuldigingen bloot. In Openbaring wordt het ware rechtvaardige volk van God geëerd zoals Jezus Christus wordt geëerd. En onze ultieme beloning is om voor eeuwig bij degene te zijn die echt van ons houdt!

Het spijt me voor de vele schriftuurlijke invoegingen in dit bericht, maar ze helpen ons het hele verhaal van onze grote beloning te geven die ons in Openbaring wordt getoond.

Al vroeg in Openbaring eert Jezus de rechtvaardigen in Pergamus terwijl ze lijden te midden van hevige vervolging. In type gaat deze boodschap aan Pergamum ook in op de spirituele omstandigheden die tijdens de donkere middeleeuwen tegen de ware heiligen vochten. Het ware volk van God werd ten onrechte vervolgd door de leidershiërarchie van de kerk.

"Ik ken uw werken, en waar u woont, zelfs waar de zetel van Satan is: en u houdt vast aan mijn naam en hebt mijn geloof niet verloochend, zelfs niet in die dagen waarin Antipas mijn trouwe martelaar was, die onder u werd gedood, waar Satan woont… … Die oren heeft, die moet horen wat de Geest tot de gemeenten zegt; Ik zal hem die overwint te eten geven van het verborgen manna, en ik zal hem een witte steen geven, en in de steen een nieuwe naam geschreven, die niemand kent, behalve degene die het ontvangt.” ~ Openbaring 2:13, 17

In de oudheid was het traditioneel dat een rechter een witte steen gaf aan degenen die onschuldig bevonden waren voor een rechtbank. In Pergamus laat Jezus zien dat hij zijn ware volk erkent en hen als onschuldig voor zijn hemelse Vader eert.

Maar valse oordelen tegen de heiligen zouden nog vele jaren voortduren, zelfs na de middeleeuwen. Daarom, toen het vijfde zegel werd geopend, zien we degenen die hadden geleden, en God troostte hen en vroeg hen om te rusten en te wachten op het rechtvaardige oordeel dat later zal komen.

“En toen hij het vijfde zegel geopend had, zag ik onder het altaar de zielen van hen die geslacht waren om het woord van God en om het getuigenis dat zij hadden; en zij riepen met luide stem, zeggende: Hoe lang nog, o Heer, heilig en waarachtig, oordeelt en wreekt Gij ons bloed niet op hen die op de aarde wonen? En aan ieder van hen werden witte gewaden gegeven; en er werd tot hen gezegd dat zij nog een korte tijd moesten rusten, totdat ook hun mededienstknechten en hun broeders, die zouden worden gedood zoals zij waren, vervuld zouden zijn.' ~ Openbaring 6:9-11

Dus uiteindelijk hebben we in het zesde zegel een visioen van de beloning van de rechtvaardigen. De beloning voor hen die valse beschuldigingen en vervolgingen hebben ondergaan omwille van Christus.

“En een van de oudsten antwoordde en zei tegen mij: Wat zijn deze die gekleed zijn in witte gewaden? en waar kwamen ze vandaan? En ik zei tot hem: Mijnheer, u weet het. En hij zei tegen mij: Dezen zijn het die uit de grote verdrukking zijn gekomen en hun gewaden hebben gewassen en wit gemaakt in het bloed van het Lam. Daarom zijn zij voor de troon van God, en dienen hem dag en nacht in zijn tempel; en die op de troon zit, zal onder hen wonen. Zij zullen niet meer hongeren en niet meer dorsten; noch zal de zon op hen schijnen, noch enige hitte. Want het Lam dat in het midden van de troon is, zal hen weiden en hen leiden naar levende waterbronnen: en God zal alle tranen van hun ogen afwissen.” ~ Openbaring 7:13-17

Ook al begonnen de rechtvaardige oordelen in het zesde zegel, deze oordelen van God tegen valse religie waren nog niet volledig voltooid. Er is nog veel meer te doen! Zijn plan is dus voor een volledig gebroken bediening, iemand die hun leven volledig heeft gegeven aan Gods doel en koninkrijk, om het oordeel te voltooien en ook hun eigen beloning te ontvangen. Daarom zien we bij het blazen van de zevende bazuin de heiligen het einde van alle koninkrijken aankondigen, behalve die van God! Deze verklaring kan alleen worden afgelegd door degenen die volledig zijn gebroken met hun eigen ideeën en agenda's en volledig zijn onderworpen aan de wil van God.

“En de zevende engel blies; en er waren grote stemmen in de hemel, die zeiden: De koninkrijken van deze wereld zijn de koninkrijken van onze Heer en van zijn Christus geworden; en hij zal regeren voor eeuwig en altijd... ...En de volken werden vertoornd, en uw toorn is gekomen, en de tijd van de doden, dat zij geoordeeld zouden worden, en dat u beloning zou geven aan uw dienaren, de profeten, en aan de heiligen en degenen die uw naam vrezen, klein en groot; en zou hen vernietigen die de aarde verderven.” ~ Openbaring 11:15 & 18

Wanneer een koninkrijk dat nog steeds bestaat, wordt verteld dat het volledig zal worden vernietigd, zullen ze woedend vechten voor hun leven! Zo is het ook met de religieuze koninkrijken van mensen.

Belangrijke opmerking: hier wordt niet gesproken over een vleselijk oordeel, waarbij mensen elkaar fysiek schaden en doden om de ander te veroordelen. De Bijbel is een geestelijk boek. En in het bijzonder spreekt het Nieuwe Testament over de geestelijke evangeliedag, waar de prediking van de volle evangeliewaarheid het oordeel is over hypocrisie. En wanneer een ware bediening een zuivere evangeliewaarheid predikt, zullen vooral huichelaars beledigd zijn. Ze zullen zich blootgesteld voelen. Ze zullen voelen hoe slecht hun wegen zijn. En daarom zijn zij degenen die fysiek zullen worden. En zij zijn degenen die vleselijk zullen vechten en proberen ware christenen pijn te doen. Ware christenen nemen geen fysieke oorlogswapens op om anderen als doelwit te nemen en te doden. Dat is wat hypocrieten doen. En dat is vooral wat Openbaring onthult.

Dus als het uitstorten van het oordeel over het geestelijke Babylon begint, ontstaat er opnieuw vervolging tegen de heiligen. Daarom worden we in hoofdstuk 14 weer herinnerd aan onze grote beloning.

“En de rook van hun pijniging stijgt op tot in alle eeuwigheid: en zij hebben geen rust, dag noch nacht, die het beest en zijn beeld aanbidden, en al wie het merkteken van zijn naam ontvangt. Hier is het geduld van de heiligen: hier zijn zij die de geboden van God bewaren en het geloof van Jezus. En ik hoorde een stem uit de hemel tot mij zeggen: Schrijf op: Gezegend zijn de doden die van nu af aan in de Heer sterven: ja, zegt de Geest, dat zij mogen rusten van hun arbeid; en hun werken volgen hen.” ~ Openbaring 14:11-13

Dit oordeel komt steeds dichter bij een finaliteit als de zeven schalen van Gods toorn worden uitgestort. En dus horen we gedurende deze tijd de uitdrukking van de rechtvaardigen met betrekking tot Gods oordelen: net zoals de huichelaars worden geoordeeld en de rechtvaardigen worden geëerd.

“En de derde engel goot zijn schaal uit op de rivieren en waterbronnen; en ze werden bloed. En ik hoorde de engel van de wateren zeggen: U bent rechtvaardig, o Heer, die zijt, en was, en zal zijn, omdat U zo hebt geoordeeld. Want zij hebben het bloed van heiligen en profeten vergoten, en u hebt hun bloed te drinken gegeven; want ze zijn het waard. En ik hoorde een ander van het altaar zeggen: Zo, Here God Almachtig, waar en rechtvaardig zijn uw oordelen. "~ Openbaring 16:4-7

Een van de belangrijkste doelen van Openbaring is om het verslag recht te zetten met betrekking tot de ware oordelen over wie goed en fout is. En Jezus Christus doet dit wanneer hij het definitieve oordeel over Babylon uitspreekt.

“Verblijd u over haar, gij hemel, en gij heilige apostelen en profeten; want God heeft u op haar gewroken. En een machtige engel nam een steen op, gelijk een grote molensteen, en wierp hem in de zee, zeggende: Zo zal die grote stad Babylon met geweld worden omvergeworpen, en zal in het geheel niet meer gevonden worden.” ~ Openbaring 18:20-21

En de vervulling van die beloning is het huwelijk van de ware bruid met het trouwe en ware Lam van God!

“En na deze dingen hoorde ik een grote stem van veel mensen in de hemel, zeggende: Halleluja; Redding en heerlijkheid en eer en macht voor de Heer onze God: want waarachtig en rechtvaardig zijn zijn oordelen: want hij heeft de grote hoer geoordeeld, die de aarde heeft verdorven met haar hoererij, en heeft het bloed van zijn dienaren gewroken aan haar hand. En weer zeiden ze: Halleluja. En haar rook steeg op voor eeuwig en altijd. En de vierentwintig oudsten en de vier dieren vielen neer en aanbaden God die op de troon zat, zeggende: Amen; Halleluja. En er kwam een stem uit de troon, zeggende: Looft onze God, al zijn dienaren, en gij die hem vreest, zowel klein als groot. En ik hoorde als de stem van een grote menigte, en als de stem van vele wateren, en als de stem van machtige donderslagen, zeggende: Halleluja, want de almachtige Here God regeert. Laten we blij zijn en ons verheugen en hem eer bewijzen: want de bruiloft van het Lam is gekomen en zijn vrouw heeft zich gereedgemaakt. En haar werd toegestaan dat zij gekleed zou gaan in fijn linnen, schoon en wit: want het fijne linnen is de gerechtigheid van de heiligen. En hij zei tot mij: Schrijf op: Zalig zijn zij die geroepen zijn tot het bruiloftsmaal van het Lam. En hij zei tot mij: Dit zijn de ware woorden van God." ~
Openbaring 19:1-9

En in Openbaring 20, nadat Babylon en het beest en de valse profeet waren vernietigd, zijn de strijdlijnen duidelijk: het is gewoon een strijd tussen Gods ware volk en Satan. Dus het ware evangelieverhaal wordt verteld dat wijst op de overwinning van de ware heiligen die bereid waren voor Christus te sterven.

“En ik zag tronen, en zij gingen daarop zitten, en het oordeel werd hun gegeven; en ik zag de zielen van hen die onthoofd waren om het getuigenis van Jezus en om het woord van God, en die het beest niet hadden aanbeden, noch zijn beeld, noch zijn merkteken op hun voorhoofd of in hun handen had ontvangen; en zij leefden en regeerden met Christus duizend jaar. Maar de overige doden leefden niet meer totdat de duizend jaar voorbij waren. Dit is de eerste opstanding. Zalig en heilig is hij die deel heeft aan de eerste opstanding: over hen heeft de tweede dood geen macht, maar zij zullen priesters van God en van Christus zijn en met hem als koningen regeren, duizend jaar.” ~ Openbaring 20:4-6

En natuurlijk is de ultieme beloning onze laatste beloning, aangezien God zelf onze beloning is, want God is liefde, en is onze eerste liefde! Dus voor eeuwig zijn de rechtvaardigen bij degene die hen trouw heeft liefgehad, hen heeft geholpen en mee naar huis heeft genomen om voor altijd bij hem te zijn.

“En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, van God neerdalen uit de hemel, voorbereid als een bruid die voor haar man versierd is. En ik hoorde een grote stem uit de hemel zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen, en hij zal bij hen wonen, en zij zullen zijn volk zijn, en God zelf zal bij hen zijn en hun God zijn. En God zal alle tranen van hun ogen afwissen; en de dood zal niet meer zijn, noch rouw, noch gekrijt, noch pijn zal meer zijn: want de vroegere dingen zijn voorbijgegaan.” ~ Openbaring 21:2-4

God zelf is onze beloning! Zijn aanwezigheid, zijn liefde en om voor eeuwig bij hem te zijn. Ware eeuwige rust en vrede! De apostel Paulus herinnerde ons eraan:

"Want ik denk dat het lijden van deze tegenwoordige tijd niet waard is vergeleken te worden met de heerlijkheid die in ons zal worden geopenbaard." ~ Romeinen 8:18

nl_NLNederlands
Openbaring van Jezus Christus

GRATIS
BEKIJK