De lijken van de twee getuigen

In de vorige zes verzen van Openbaring hoofdstuk 11, Gods twee gezalfde getuigen: het Woord van God en de Geest van God, werden aan ons voorgesteld. Bij het vertellen van het historische verhaal van de evangeliedag werd ons getoond dat tijdens de hiërarchische heerschappij van de katholieke kerk, deze twee getuigen nog steeds getuige waren (via ware dienaren), maar we zijn bedroefd en bedroefd door de vervolging die oprechte christenen ontvingen van de katholieke kerk.

Maar nu, beginnend bij vers zeven van Openbaring, het elfde hoofdstuk, gaan we een andere tijdsperiode in. Een tijd waarin deze twee getuigen (het Woord van God en de Heilige Geest) totaal niet gerespecteerd zouden worden, om hun invloed op mensen te doden.

"En wanneer zij hun getuigenis zullen hebben voleindigd, zal het beest dat uit de afgrond opkomt, oorlog tegen hen voeren en hen overwinnen en hen doden." ~ Openbaring 11:7

Dit deel van de bovenstaande tekst is van bijzonder belang.

"... het beest dat opstijgt uit de afgrond.. "

Beest uit de bodemloze put

Hier gaat Openbaring heel specifiek in op een spiritueel symbool alsof het al begrepen werd. Toch wordt dit specifieke symbool pas later in Openbaring hoofdstuk 13 in detail besproken. Maar als je aandacht schenkt aan waar dit beest vandaan komt (de bodemloze put), besef je dat deze geestelijke toestand al eerder in Openbaring is behandeld, alleen in een andere vorm. Dit komt omdat de spiritueel-historische “verhaallijn” in Openbaring zeven verschillende keren opnieuw wordt verteld, maar vanuit verschillende spirituele perspectieven.

Dit beest komt op uit de aarde, uit de bodemloze put: een plaats zonder fundament. Een huichelaar bouwt bovenop dezelfde bodemloze put. Omdat er geen einde komt aan hoe laag hun spirituele leven kan gaan als haat, afgunst, lust, dronkenschap, liegen, enz. deel gaan uitmaken van de manier waarop ze leven en gemeenschap hebben.

Deze beestgeest wordt in Openbaring minstens vier verschillende keren aangesproken:

1. De eerste vorm van dit vleselijke beest wordt geopenbaard in Openbaring 9:1-11 als het opkomen uit de bodemloze put uit de aarde, in de vorm van een gevallen bediening. Ze veroorzaken een rook van verwarring die de waarheid van het evangelie verduistert. Deze gevallen bediening wordt vergeleken met schorpioenen omdat ze werken om mensen onder de pijnlijke schorpioenensteek van zonde te houden.

“En hij opende de bodemloze put; en er steeg rook op uit de put, als de rook van een grote oven; en de zon en de lucht werden verduisterd door de rook van de put. En er kwamen uit de rook sprinkhanen op de aarde: en hun werd macht gegeven, zoals de schorpioenen van de aarde macht hebben ..." ~ Openbaring 9:2-3

2. Het tweede geval van dit beest wordt hier in Openbaring 11:7-10 opgemerkt, waar de invloed van de twee getuigen, het Woord en de Geest, wordt gedood in het leven van mensen die worden beïnvloed door een vleselijk beest zoals religie.

3. De derde vorm is in Openbaring 13:11 waar de mensen door ditzelfde beest van de aarde worden geleid om het beest te aanbidden dat uit de zee kwam. (Opmerking: dit is allemaal symbolisch, niet letterlijk. Laten zien wat mensen geestelijk in hun hart doen door de religieuze systemen te aanbidden die door de mens zijn opgezet.)

„En ik zag een ander beest uit de aarde opkomen; en hij had twee horens als een lam, en hij sprak als een draak. En hij oefent alle macht van het eerste beest voor zijn aangezicht uit, en zorgt ervoor dat de aarde en degenen die daarop wonen het eerste beest aanbidden, wiens dodelijke wond genezen was.” ~ Openbaring 13:11-12

Opmerking: we zullen meer over deze beesten praten in latere artikelen die het 13e hoofdstuk van Openbaring behandelen.

4. En de vierde en laatste vorm is in Openbaring 20, waar de beestvorm volledig wordt ontmaskerd als rechtstreeks afkomstig van Satan zelf, die in zijn heidense drakenvorm in de put is gebonden, maar later wordt losgelaten.

“En ik zag een engel uit de hemel neerdalen met de sleutel van de bodemloze put en een grote ketting in zijn hand. En hij greep de draak, die oude slang, dat is de duivel, en satan, en bond hem duizend jaar, en wierp hem in de afgrond, en sloot hem op, en zette een zegel op hem, opdat hij zou misleid de heidenen niet meer, totdat de duizend jaren vervuld zijn; en daarna moet hij een korte tijd worden losgelaten. ~ Openbaring 20:1-3

Merk dus op dat God laat zien hoe dodelijk hypocrisie is wanneer het volledig vermengd is met de heidense geesten van Satan. Het heeft het vermogen om effectief de invloed van de twee getuigen te doden: het Woord van God en de Geest van God.

Hoe kan deze toestand hun invloed doden? Omdat God niet in de buurt zal blijven van mensen die ervoor kiezen om zijn Woord en Geest te verontreinigen en te ontheiligen! En wanneer de genade van zijn goddelijke gunst weggaat, is alles wat overblijft de dood van geestelijk bedrog.

“En hun dode lichamen zullen liggen op de straat van de grote stad, die geestelijk Sodom en Egypte wordt genoemd, waar ook onze Heer werd gekruisigd.” ~ Openbaring 11:8

Dode lichamen van het Woord en de Geest

De Openbaring probeert ons werkelijk duidelijk te maken hoe verschrikkelijk een tijd dit is! Eerst wordt ons verteld dat de invloed van de twee gezalfde getuigen: het Woord van God en de Geest van God, effectief is gedood. En nu wordt de geestelijke plaats van deze dood beschreven als zijnde zoals Sodom en Egypte!

Sodom vertegenwoordigt enkele van de laagste vormen van slechte toegeeflijkheid die mensen kunnen gaan (een spirituele toestand die als een bodemloze put is). En Egypte vertegenwoordigt de plaats van goddeloze slavernij en dienstbaarheid aan slechte mensen, waar God de Israëlieten krachtig van moest verlossen.

En nog een andere openbaring: ons wordt verteld dat onze Heer werd gekruisigd in Sodom en Egypte. Maar de geschiedenis vermeldt duidelijk dat Jezus net buiten Jeruzalem werd gekruisigd. We weten dus dat hier een geestelijke vergelijking wordt getrokken, met ernstige gevolgen voor degenen die beweren God te dienen, maar toch hebben ze geen respect voor het Woord en de Heilige Geest! De Openbaring laat ons zien hoe God naar degenen kijkt die Hem niet respecteren! En hij beschrijft ze in enkele van de laagste termen die in de Bijbel beschikbaar zijn.

In een vorig artikel “Wee, wee, wee van de Drie Trompet Engel Boodschappers“, dit tweede van de drie weeën (inclusief Openbaring 11:1-13) wordt geopenbaard nadat de geestelijke tempel van God was gereinigd en gereinigd door de oordelen van het “eerste wee”. Dus nu, nadat de tempel door het eerste wee was schoongemaakt, wordt de geestelijke stad gezuiverd van hypocriete mensen via de oordelen van dit "tweede wee".

Bedenk dat Jeruzalem een plaats was waar mensen samenkwamen om God te aanbidden. Het was een plaats die als heilig en goed werd vereerd. Maar ze verwierpen de Heer en kruisigden hem. En later zou God toestaan dat Jeruzalem op de meest verschrikkelijke manier werd verwoest! Waarom! Omdat het er niet toe doet hoeveel je met je Bijbel ronddraagt en beweert God lief te hebben. Als je het Woord en de Heilige Geest niet gehoorzaamt, ziet hij je zoals hij Sodom en Egypte deed. Want God ziet en geeft om wat er van binnen is, meer dan wat er aan de buitenkant is.

En nog verder wordt ons een nog groter gebrek aan respect getoond!

"En zij van de mensen en geslachten en talen en naties zullen hun dode lichamen drie en een halve dag zien, en zullen niet toelaten dat hun dode lichamen in graven worden gelegd." ~ Openbaring 11:9

Iedereen zal het bestaan van het Woord en de Geest van God erkennen, maar ze zijn tevreden om ze als "dood" te behandelen! Ze zetten hun claim van het christendom voort. Ze beweren dat ze het Woord van God hebben. En ze beweren dat ze de Geest van God hebben. Maar beiden zijn dood in hun leven. Ze slagen er niet in om het Woord volledig te gehoorzamen, en ze zullen niet reageren op de Geest van God. Dus in wezen zijn deze twee getuigen onder hen dood.

En om het nog erger te maken, ze missen zelfs voldoende respect om ze een fatsoenlijke begrafenis te geven. Dit is de ultieme daad van gebrek aan respect in de Joodse cultuur.

“O God, de heidenen zijn in uw erfdeel gekomen; uw heilige tempel hebben zij verontreinigd; zij hebben Jeruzalem op hopen gelegd. De dode lichamen van uw dienaren hebben zij tot spijze aan de vogels van de hemel gegeven, het vlees van uw heiligen aan de dieren van de aarde. Hun bloed hebben zij vergoten als water rondom Jeruzalem; en er was niemand om ze te begraven. We zijn een smaad geworden voor onze buren, een minachting en bespotting voor hen die om ons heen zijn.” ~ Psalm 79:1-4

Het is één ding om te doden, maar dan ook om de doden niet te begraven; dat is het ultieme gebrek aan respect! Geestelijk toestaan dat de hatelijke vogeldienaren aan de dode lichamen van het Woord en de Geest plukken, zodat ze ze voor hun zelfzuchtige doeleinden zouden kunnen gebruiken.

Het is één ding om af te vallen van het dienen van God. Maar het is veel erger om zonde in je hart en leven te hebben en te blijven doen alsof het Woord en de Geest in je leven werken. Je vertrapt ze effectief als dood onder je voeten in de open straat, voor de hele wereld!

“Want het is onmogelijk voor degenen die eens verlicht waren en van de hemelse gave geproefd hebben en deelgenoten werden van de Heilige Geest, en het goede woord van God hebben gesmaakt, en de machten van de toekomende wereld, indien zij afval, om ze weer te vernieuwen tot bekering; ziende dat zij de Zoon van God opnieuw voor zichzelf kruisigen en hem openlijk te schande maakten.” ~ Hebreeën 6:4-6

Je kunt niet beweren een christen te zijn, en vervolgens het Woord en de Geest openlijk “op straat” te schande maken. Er wacht u een streng oordeel als u zo doorgaat!

De Schrift zegt dat ze drie en een halve dag dood zouden zijn. Dit is spirituele taal die een veel langere periode vertegenwoordigt. Deze keer vindt plaats na de 1260 jaar waarin het Woord en de Geest in droefheid profeteerden. Dus het begin van de "drie en een halve dag" begon met het begin van het protestantse tijdperk en ging door gedurende deze tijd.

In wat bekend staat als het Reformatietijdperk, toen zich protestantse sekten begonnen te vormen, waren er in diezelfde tijd nog veel oprechte christenen. En met het verstrijken van de tijd kwam de Bijbel algemeen beschikbaar voor een groter publiek van het gewone volk. Maar al snel begonnen zich veel protestantse sekten te vormen met hun eigen door mensen gemaakte leiderschapshiërarchieën. En deze leiders zouden doctrines aan hun bewegingen toevoegen om hun identiteit van elkaar te onderscheiden.

Dus na verloop van tijd zouden protestantse leiders zowel Gods volk verdelen als hun eigen doctrines invoegen. Beide acties zijn uiterst respectloos jegens de Geest van God, die geacht wordt de kerk te leiden, en zeer respectloos jegens het Woord van God, dat verondersteld wordt de enige doctrine van de kerk te zijn.

In tegenstelling tot de katholieke kerk die het grootste deel van het Woord voor de mensen verborgen hield, deden de protestantse kerken dit openlijk en de mensen hadden volledige toegang tot de Bijbel. Ze zetten de twee getuigen (het Woord en de Geest) openlijk te schande en doodden hun invloed volledig binnen hun sekte-organisaties.

Dus het begin van dit protestantse tijdperk begon tijdens de Thyatira kerktijdperk toen de geest van Izebel de invloed van Gods profeten probeerde te doden. En het einde van deze tijd correleert met de Sardis kerktijdperk waar al het geestelijk leven in de kerk bijna volledig werd gedood.

Dus tijdens deze spirituele periode van drie en een halve dag, zijn de meeste mensen blij om dood te blijven, het effect van de twee getuigen. Ze willen geen verantwoordelijkheid voelen tegenover een van hen. Daarom stromen ze naar valse dienaren die hen anders zullen vertellen. En ze verheugen zich eigenlijk dat ze vrij zijn van de effecten van het Woord en de Geest.

'En zij die op de aarde wonen, zullen zich over hen verblijden en vrolijk zijn en geschenken aan elkaar sturen; omdat deze twee profeten hen die op de aarde woonden, gepijnigd hadden.” ~ Openbaring 11:10

De geschenken die ze sturen zijn de speciale erkenningen die ze geven aan anderen die hen helpen om zich te verheugen in hun ongehoorzaamheid aan het Woord en de Geest. Ze geven titels en gezagsposities zoals: dominee, predikant, bisschop, professor, evangelist, enz. Ze beweren dat ze geestelijke gaven van God hebben gekregen. Maar de realiteit is dat hun gaven door de mens worden gegeven.

Opmerking: God roept degenen die hij verkiest te zijn een: herder, bisschop, evangelist, enz. Maar als je mensen helpt om in zonde te blijven en het Woord en de Geest te negeren, heb je alleen een titel die een persoon of organisatie heeft gegeven jij. In die staat wil God niets te maken hebben met uw religieuze inspanningen, noch met u! U moet zich bekeren van al uw religie en de Heer vragen om u te vergeven en u te redden van al uw zonden als u een ware hoop op Christus wilt hebben. Je moet ook uit Babylon komen (wat het valse christendom vertegenwoordigt). Je moet stoppen met het zoeken naar de gaven van titels van de mens. Je moet tevreden en nederig zijn om God de roeping te laten doen. En laat hem geschenken toewijzen volgens de behoefte.

Zo kijk uit! Als we verder lezen in Openbaring, zullen we zien dat het Woord en de Geest worden opgewekt met kracht en gezag!

Opmerking: dit diagram hieronder laat zien waar deze boodschap met betrekking tot de zesde bazuin zich in de volledige boodschap van Openbaring bevindt. Om een hoger niveau van Openbaring beter te begrijpen, kunt u ook de "Routekaart van Openbaring.”

Overzichtsdiagram Openbaring - 6e Trompet

nl_NLNederlands
Openbaring van Jezus Christus

GRATIS
BEKIJK