Tweede beest met twee hoorns als een lam

In Openbaring hoofdstuk 12 maakten we kennis met de zevenkoppige draak die tien horens had. Deze draak veranderde in het begin van Openbaring 13 in een beest, droeg verschillende religieuze kleding maar had nog steeds zeven koppen en tien horens.

Deze beestachtige wezens vertegenwoordigen allemaal de geestelijke toestand van de mensheid: zowel de heidense vorm als de valse christelijke vorm.

En nu later in Openbaring 13 zien we nog een derde schepsel dat in uiterlijke vorm meer verschilt, maar toch een "beest" wordt genoemd.

Is het tweede beest van Openbaring gerelateerd aan het beest ervoor?

Hoewel dit tweede beest er heel anders uitziet dan het eerste beest, gedraagt het zich nog steeds erg gelijkaardig aan het eerste beest ervoor. Bovendien spreekt het eigenlijk als de draak die voor het beest was!

„En ik zag een ander beest uit de aarde opkomen; en hij had twee horens als een lam, en hij sprak als een draak.” ~ Openbaring 13:11

De geestelijke bron van dit tweede beest is de aarde, omdat het niet van God uit de hemel kwam.

“Maar als u bittere afgunst en strijd in uw hart hebt, roem dan niet en lieg niet tegen de waarheid. Deze wijsheid komt niet van boven, maar is aards, sensueel, duivels. Want waar afgunst en strijd is, daar is verwarring en elk kwaad werk.” ~ Jakobus 3:14-16

Dus dit tweede beest, van de aarde, vertegenwoordigt een religieuze vorm die controversieel en verdeeldheid zaait, en veel verwarring schept.

Als je onze eerdere berichten zou volgen, zou je weten dat de draak van Openbaring 12 de heidense krachten van het Romeinse koninkrijk vertegenwoordigt dat bestond toen Christus zijn kerk voor het eerst stichtte. Het eerste beest na de draak kreeg zijn gezag van het heidense Rome. Dit gebeurde toen de Romeinse keizer Constantijn het begin van de rooms-katholieke kerk hielp vestigen door het Romeinse koninkrijk christelijk te verklaren.

Dus dit aardse tweede beest (vol van bittere afgunst en strijd) kan niemand anders vertegenwoordigen dan de verdeeldheid zaaiende sekten die zich na het rooms-katholicisme vormden. Als groep zijn deze verdeeldheid zaaiende sekten algemeen geïdentificeerd als protestantisme. (Opmerking: niet iedereen die als protestant zou worden geïdentificeerd, maakt deel uit van dit tweede beest. Er zijn individuen die met het protestantisme worden geassocieerd en oprecht zijn in hun verlangen om Christus volledig te gehoorzamen. Maar begrijp dat God nooit iemand heeft geleid om een andere sekte van het christendom te creëren. )

Stelt dit tweede beest van Openbaring valse profeten voor?

Dit tweede beest lijkt op een lam (zoals het ware christendom), maar toch spreekt hij met de stem van de draak/satan. (De draak werd geestelijk duidelijk geïdentificeerd als Satan in Openbaring 12.)

Onthoud wat Jezus ons specifiek waarschuwde:

“Pas op voor valse profeten, die naar u toe komen in schaapskleren, maar van binnen zijn het roofzuchtige wolven. Aan hun vruchten zult u ze kennen. Verzamelen mensen druiven van doornen of vijgen van distels? Evenzo brengt elke goede boom goede vruchten voort; maar een verdorven boom brengt slechte vruchten voort. Een goede boom kan geen slechte vruchten voortbrengen, evenmin kan een verdorven boom goede vruchten voortbrengen. Elke boom die geen goede vrucht voortbrengt, wordt omgehakt en in het vuur geworpen. Daarom aan hun vruchten zult u hen kennen. Niet iedereen die tot mij zegt: Heer, Heer, zal het koninkrijk der hemelen binnengaan; maar hij die de wil doet van mijn Vader die in de hemel is.” ~ Mattheüs 7:15-21

Wat is de vrucht van dit lam als het tweede beest?

"En hij oefent alle macht van het eerste beest voor zijn aangezicht uit, en zorgt ervoor dat de aarde en degenen die daarop wonen het eerste beest aanbidden, wiens dodelijke wond genezen was." ~ Openbaring 13:12

Dus dit tweede beest volgde het eerste beest, en oefent alle macht of autoriteit uit van het eerste beest, en zorgt ervoor dat de mensen van de aarde het eerste beest aanbidden “wiens dodelijke wond genezen was”.

Toch spreekt dit tweede beest meer flagrant als draak/Satan, omdat het eerste beest “een mond had die grote dingen en godslasteringen sprak”, maar het eerste beest had maar één identiteit, omdat het beweerde de ene Kerk te zijn. Het heidendom heeft veel identiteiten en veel goden. Door middel van het protestantisme introduceerde Satan opnieuw veel verwarrende religieuze identiteiten onder de paraplu van 'christendom' - een religieuze vorm die zichzelf modelleert als heidendom.

Dit wil niet zeggen dat iedereen die uit de rooms-katholieke kerk kwam slecht was. De Reformatie vond plaats vanwege vele oprechte christenen die hun standpunt innamen om alleen Jezus Christus te dienen en het Woord van God en de Geest van God te gehoorzamen. Maar al snel begonnen mannen de controle over te nemen en hun verschillende verdeelde sekten te vormen. En daarbij zouden ze dood het effect en de kracht van het Woord van God en de Geest van God. Bijgevolg creëerden ze geestelijk uiteindelijk het tweede beest dat op het eerste beest volgde.

Daarom wordt ons in Openbaring 13:12 verteld dat dit tweede beest “alle kracht van het eerste beest voor zijn aangezicht uitoefent”. En dit was en is zeker waar voor de vele protestantse denominaties. Ze vestigen allemaal een soort regering die door mensen wordt bestuurd, en ze bekrachtigen wat hun leer is, ongeacht wat het Woord van God erover te zeggen heeft. Maar omdat het protestantisme is verdeeld in zoveel afdelingen en doctrines, spreken ze meer als de heidense draak van veel religies dan als de rooms-katholieke kerk die niet verdeeld is, (en de katholieke kerk onderwijst één grote verzameling godslasterlijke doctrines). Vandaar dat ons wordt verteld dat het protestantisme eruitziet als een lam, maar spreekt als de draak.

Maar let op het einde van de vrucht van het protestantse beest: "en zorgt ervoor dat de aarde en degenen die daarop wonen het eerste beest aanbidden..."

„Wacht”, zou men kunnen zeggen, „het protestantisme heeft de mensen niet geleerd het rooms-katholieke beest te aanbidden.” Laat ons alstublieft begrijpen waarom de Heer deze als beesten identificeert.

Waarom gebruikt Openbaring beesten om het gevallen „christendom” te beschrijven?

Het begrip geestelijke beesten in de Bijbel staat voor mensen die niet werkend onder de controle en het gezag van de Heilige Geest.

“Maar deze spreken kwaad over die dingen die ze niet weten: maar wat ze van nature weten, als brute beesten, in die dingen bederven ze zichzelf. Wee hun! want zij zijn op de weg van Kaïn gegaan, en renden gretig achter de dwaling van Bileam aan om beloning, en kwamen om in de tegenspraak van Core. Dit zijn plekken in uw liefdadigheidsfeesten, wanneer ze met u feesten, zichzelf voedend zonder angst: wolken ze zijn zonder water, gedragen door winden; bomen waarvan de vrucht verdort, zonder vrucht, tweemaal dood, bij de wortels geplukt” ~ Judas 1:10-12

Beesten dienen de belangen van zichzelf. Ze missen elke geestelijke verbinding met God. Bijgevolg is hun doel en focus zijzelf. Vaak is de god van een beest hun eigen buik.

“Want velen lopen, van wie ik u vaak heb verteld, en nu zelfs huilend, dat zij de vijanden van het kruis van Christus zijn: wiens einde vernietiging is, wiens God hun buik is, en wiens glorie is in hun schande, die zich zorgen maken over aardse dingen.” ~ Filippenzen 3:18-19

Dus hun Geest is een aardse (daarom kwam dit beest van de aarde) om zichzelf te aanbidden, en de organisaties en doctrines die ze creëren.

“Omdat ze, toen ze God kenden, hem niet als God verheerlijkten, noch dankbaar waren; maar werden ijdel in hun verbeelding, en hun dwaze hart werd verduisterd. Ze beweerden wijs te zijn en werden dwazen, en veranderden de heerlijkheid van de onvergankelijke God in een beeld dat gelijk was aan een verderfelijke mens, en aan vogels, en viervoetige beesten, en kruipende dingen.” ~ Romeinen 1:21-23

Ze identificeren zich geestelijk met aardse dingen en aanbidden ze, zoals aardse religieuze organisaties. Ze bewijzen dit door hoe ze gemakkelijk volledige gehoorzaamheid aan de Bijbel afwijzen, zodat ze hun god/leer van hun religie zouden kunnen aanbidden. Daarom aanbidden ze het beest. En het tweede beest is gewoon een andere vorm van het eerste. Het netto-effect is dat mensen een religie dienen en aanbidden, in plaats van God te gehoorzamen en te aanbidden in Geest en in waarheid.

Dus toen mensen het tweede beest, de protestantse sekten, aanbaden, aanbaden ze ook het katholieke beest, want ondanks dat deze beesten aan elkaar scheuren en scheuren (zoals beesten doen), waren ze allebei van dezelfde vleselijke geest. En om te bewijzen dat ze van dezelfde geest zijn, hebben ze zich al enige tijd verzameld in één conglomeraat beest door de oecumenische beweging, de Wereldraad van Kerken en de Verenigde Naties. (Maar hierover later meer.)

Zoals eerder vermeld, brachten de protestantse sekten een aantal andere eigenschappen binnen dan het eerste beest. Het tweede beest, het protestantisme, bracht de geesten van de duivel meer naar buiten. En dit tweede beest verricht wonderen die mensen door dezelfde geesten misleiden.

“En hij doet grote wonderen, zodat hij vuur uit de hemel op de aarde doet neerdalen voor de ogen van de mensen, en hen die op de aarde wonen misleidt door middel van die wonderen die hij kon doen in de ogen van de beest; zeggende tot hen die op de aarde wonen, dat zij een beeld zouden maken voor het beest, dat de wond door het zwaard had, en wel leefde.” ~ Openbaring 13:13-14

Dit tweede beest heeft vooral de macht om te bedriegen. En zijn einddoel: een beeld maken voor het eerste beest, zodat mensen zowel het beest als het beeld van het beest zouden aanbidden, en niet God!

Het is een gruwel voor God voor de mens om God te verlagen tot het niveau van begrip en wezen van de mens. Dit denken leidt tot afgoderij.

"En veranderde de heerlijkheid van de onvergankelijke God in een beeld gelijk gemaakt aan de verderfelijke mens, en aan vogels, en viervoetige beesten, en kruipende dingen." ~ Romeinen 1:23

Opmerking: de Schriften die volgen op Romeinen 1:23 spreken over mensen die worden overgegeven aan het kwaad van seksuele immoraliteit. Tegenwoordig steunt elk land dat onder de sterke invloed van de beesten van het rooms-katholicisme en de protestantse sekten is gekomen, ook extreme seksuele immoraliteit. Waarom? Want dat is onderdeel van het oordeel over mensen die ooit God (als land) kenden, maar nu het beest en zijn beeld aanbidden.

Maar waarom een beeld maken voor het beest? Waarom niet gewoon doorgaan met het aanbidden van alleen het eerste beest?

Omdat de koninkrijksregering van het eerste beest was geëindigd. Het rooms-katholicisme regeert niet met dezelfde macht en autoriteit als vroeger - het moet tegenwoordig op meer geheime manieren werken. Dus het creëren van een beeld van het eerste beest is de geest van Babylons methode om zijn leven te verlengen, zelfs als het maar een beeld zou moeten zijn. (Nee: Spiritueel Babylon is de ontrouwe hoerengeest waarover in Openbaring 17 wordt gesproken.)

Dit is niet de eerste keer dat dit is gebeurd. Een beeld maken voor het beest is wat in wezen de koning van Babylon (Nabuchradrezzer) deed in het boek Daniël. Nadat de koning van Babylon de interpretatie van zijn droom had gehoord (Daniël hoofdstuk 2), wilde hij de profetie die Daniël gaf over het einde van Babylons koninkrijk veranderen. Hij wilde het bestaan van zijn koninkrijk verlengen.

Koningen Beeldboek van Daniël

Daniël had de koning verteld dat het grote beeld in de droom van de koning koninkrijken voorstelde, en dat het gouden hoofd van het beeld het eerste, tijdelijke koninkrijk Babylon voorstelde. De rest van het lichaam van het beeld, gemaakt van andere metalen, stelde de koninkrijken voor die na Babylon zouden komen.

De koning van Babylon geloofde dat hij kon veranderen wat was geprofeteerd. Hij dacht dat hij het leven van zijn koninkrijk kon verlengen door zijn eigen beeld te creëren. Dus in Daniël hoofdstuk drie maakte hij een beeld van helemaal goud, zodat het hele beeld zijn koninkrijk voorstelde - alleen. Vervolgens liet hij alle mensen buigen voor zijn beeld van zijn koninkrijk om het te aanbidden (net zoals het tweede beest van Openbaring probeert te doen). Maar er waren mensen van Gods volk die weigerden te buigen voor het beeld van de koning van Babylon, en dus probeerde hij hen te doden (net zoals het tweede beest van Openbaring wil doen).

We zouden dus moeten kunnen zien dat het doel van het "beeld van het beest" in Openbaring 13 een poging is om het oordeel van God tegen het eerste beest te veranderen, door een beeld te maken voor dat eerste beest, en iedereen ervoor te laten buigen, om zijn beeld te aanbidden.

Hoe overwin ik het beest uit Openbaring en zijn beeld?

Een belangrijk doel van de boodschap van Openbaring is om mensen geestelijk wakker te maken, zodat ze niet de religieuze beelden aanbidden die door de mens zijn gemaakt, maar alleen God aanbidden door gehoorzaamheid aan zijn Woord en zijn Heilige Geest.

Alleen door echte redding en een leven gewijd aan de Heer Jezus Christus, kan men deze dwaling geestelijk zien. Je moet in de ware geest van aanbidding zijn om de valse boze te begrijpen.

„Totdat ik het heiligdom van God binnenging [om de ware God te aanbidden]; toen begreep ik hun einde. Je hebt ze zeker op glibberige plaatsen gezet: je hebt ze in het verderf geworpen. Hoe worden ze als in een oogwenk in verwoesting gebracht! ze worden volkomen verteerd door verschrikkingen. Als een droom wanneer men ontwaakt; dus, o Heer, als u ontwaakt, zult u verachten hun imago. Zo was mijn hart bedroefd en werd ik in mijn teugels geprikt. Zo dwaas was ik, en onwetend: Ik was als een beest voor u.” ~ Psalm 73:17-22

We moeten redeneren als een beest overwinnen, en de bedreigingen en macht van deze beestgeest, anders worden we een deel van het beest.

Wie gaf leven aan het beeld van het beest uit Openbaring?

Een beeld is dood totdat er leven in komt. Het waren vooral degenen die deel uitmaken van protestantse sekten die de Wereldraad van Kerken en de Verenigde Naties hebben opgericht en levend hebben gegeven: zowel met een wereldwijd universeel als katholiek bereik.

"En hij had de macht om het beeld van het beest levend te geven, opdat het beeld van het beest zowel zou spreken als ervoor zou zorgen dat zovelen die het beeld van het beest niet wilden aanbidden, zouden worden gedood." ~ Openbaring 13:15

Wederom het doel van het tweede beest: om de invloed te doden van degenen die het beest en zijn beeld niet willen aanbidden. En dan, om ze, indien mogelijk, ook geestelijk en lichamelijk te doden.

Uiteindelijk wil Satan dat iedereen wordt gekenmerkt door deze beestgeest. Ik zal dit merkteken van het beest in meer detail behandelen in de volgende post.

Note: this diagram below shows where this seventh trumpet message is within the full Revelation message. The second beast spirit, with two horns like a lamb, is revealed as part of the 7th trumpet message. To better understand a high level view of Revelation, you can also see the “Routekaart van Openbaring.”

Overzichtsschema Openbaring - 7e Trompet

nl_NLNederlands
Openbaring van Jezus Christus

GRATIS
BEKIJK