Het begin van geestelijk Babylon

In Openbaring, het 14e hoofdstuk, maken we kennis met de term "Babylon" die een belangrijk doelwit vertegenwoordigt van het toornige oordeel van God.

"En daar volgde een andere engel, zeggende: Babylon is gevallen, is gevallen, die grote stad, omdat zij alle volken heeft laten drinken van de wijn van de toorn van haar hoererij." ~ Openbaring 14:8

Waarom heeft God de naam Babylon gekozen als de voornaamste identiteit van geestelijk kwaad en hoererij in Openbaring?

Er zijn veel oude koninkrijken in de geschriften die slecht en vijandig tegenover Gods volk waren. Maar om het ultieme kwaad te identificeren dat mensen zouden kunnen worden, koos hij de naam "Babylon". Het is heel belangrijk dat een predikant die beweert waar te zijn, begrijpt waarom God "Babylon" onderscheidt.

Het feit is dat elke dienaar van het evangelie potentieel het gevaar loopt te worden gegrepen door de misleiding van Babylon! Want in Openbaring staat Babylon vooral voor de geest van een teruggevallen bediening. Een geestelijk leiderschap dat in het verleden trouw was.

“Hoe wordt de trouwe stad een hoer! het was vol oordeel; gerechtigheid erin ondergebracht; maar nu moordenaars.” ~ Jesaja 1:21

Dus als er een ontrouwe toestand is die volgt op een getrouwe, hoe en waar begint die dan zodat ik die kan vermijden?

Waar begint geestelijke hoererij?

Voor iedereen die eerlijk is, kunnen ze de grimmige corruptie in het moderne 'christendom' zien. Het ware christendom wordt in de Schrift beschreven als een zuivere en trouwe bruid van Jezus Christus. Ware christenen zijn volledig verlost van de zonde om een heilig, zondevrij leven te leiden. Aan de andere kant vertegenwoordigt Babylon christelijke hypocrisie of geestelijke hoererij: waar mensen beweren Christus lief te hebben, maar ze houden nog steeds van de genoegens die Satan hen kan geven. Dus ze liegen nog steeds, bedriegen, begeren, haten, houden vast aan een slechte houding, enz. Ze gedragen zich als spirituele hoeren. Ze hebben een zondige genoegensprijs waarvoor ze bereid zijn God ongehoorzaam te zijn, en Satan is bereid die prijs te betalen zodat hij een relatie met hen kan hebben.

Waar begon deze Babylonische toestand voor het eerst als het werd geboren uit degenen die eens waarachtig en trouw waren?

De eerste vermelding in de Schrift van de oorspronkelijke mensen die deel gingen uitmaken van Babel (de stad die uiteindelijk Babylon zou worden) staat in Genesis. Na de zondvloed van Noach is dit het eerste verslag van een collectieve groep mensen die God beledigt. En toch leek hun bedoeling natuurlijk en menselijk typisch.

Als we eerlijk zijn tegen onszelf, zullen velen van ons misschien merken dat we op dezelfde manier hebben gehandeld als zij, zonder er zelfs maar bij na te denken. Laten we het verslag in de Schrift nauwkeurig lezen:

“En de hele aarde was één taal en één spraak. En het geschiedde, terwijl zij vanuit het oosten reisden, dat zij een vlakte in het land Sinear vonden; en zij woonden daar. En ze zeiden tegen elkaar: Ga naar, laten we bakstenen maken en ze grondig verbranden. En ze hadden baksteen voor steen, en slijm hadden ze voor mortel. En zij zeiden: Ga heen, laten wij ons een stad en een toren bouwen, waarvan de top tot aan de hemel reikt; en laten wij ons een naam geven, opdat wij niet over de gehele aarde worden verstrooid.” ~ Genesis 11:1-4

Babel Toren

Marten van Valckenborch [Openbaar domein], via Wikimedia Commons

Voordat ze probeerden de toren te bouwen en hun eigen afzonderlijke identiteit vast te stellen:

 • Nadat de aarde was vernietigd, was er nog maar één familie over. Dus de mensen hadden al een gemeenschappelijke identiteit met iedereen door geboorte als één familie van God uit Noach, en één taal hebbend.
 • Eerder had God deze familie gezegd om te gaan en vruchtbaar te zijn en zich te vermenigvuldigen om de aarde te vullen.
 • God beloofde bij de regenboog dat hij de aarde nooit zou vernietigen met voedsel.

Dit was dus hun missie om de wil van God uit te voeren. Ze waren als één familie geroepen om het doel van God uit te voeren.

Is de christelijke opwekking in China beïnvloed door Babylon?

In een spirituele context, begon de grote opwekking in China niet opnieuw na een grote vloed van vervolging? Door het communisme eerst alle religie uit te roeien, hebben ze ook de vele afdelingen van het protestantisme en het katholicisme weggevaagd. Dus toen de opwekking in de jaren zeventig uitbrak met alleen kennis van de Bijbel en geen invloed van buitenaf, kenden de Chinese christenen zichzelf alleen collectief als één familie van christenen door een geestelijke geboorte. Ze werden gelouterd door het evangelie en de zware vervolging die ze leden. En ze gehoorzaamden God en begonnen de aarde te vullen met christenen, en sindsdien zijn er miljoenen bekeerd.

Maar later zouden de westerse denominaties binnen het protestantisme en het katholicisme hun invloed terugbrengen om hen een aparte identiteit te bieden en een manier om "dichter bij de hemel te zijn". Tegenwoordig werken ze eraan om hen opnieuw te verdelen door een valse belofte van hun individuele kerkmethoden "om hun opwekking te behouden".

Heeft een focus op methoden de opwekkingen uit het verleden daadwerkelijk vernietigd?

In de 18e eeuw was er een opwekking die werkte via ministers die losjes verbonden waren met John Wesley. De Geest van God werkte door middel van bepaalde werkwijzen in huisbijeenkomsten en straatprediking om mensen tot een nieuwe geestelijke geboorte te brengen. Maar later zouden anderen proberen de opwekking verder te behouden door zich te concentreren op het altijd gebruiken van dezelfde methoden, in plaats van hun focus op God te houden. Uiteindelijk werd de focus op de methoden zo algemeen dat ze een identiteit om zich heen creëerden en zichzelf "Methodisten" noemden. Dus de methoden waarmee God hen oorspronkelijk zegende om het werk te doen slagen, werden later hun identiteit en werden hoe ze hun leden identificeerden - ongeacht een nieuwe spirituele geboorte.

Dus net als het vroege Babylon heeft God de Methodistenbeweging in de war gebracht en deze is tegenwoordig verspreid over veel verschillende denominatie-identiteiten over de hele aarde. En zo is het ook met veel andere bewegingen gebeurd. Net zoals God met Babylon deed in Genesis.

Maar de methoden die God kiest om op elk moment of op elke plaats te gebruiken, zijn wat de Schriften identificeert als: gaven, administratie en operaties. En deze dingen kunnen op verschillende plaatsen en in de loop van de tijd anders zijn:

“Nu zijn er verschillende gaven, maar dezelfde Geest. En er zijn verschillen van bestuur, maar dezelfde Heer. En er zijn verschillende handelingen, maar het is dezelfde God die alles in allen werkt. Maar de manifestatie van de Geest wordt aan ieder mens gegeven om er profijt van te hebben.” ~ 1 Korintiërs 12:4-7

In de late jaren 1800 begon een speciale beweging van de Heilige Geest in de VS. Vanwege de verwarring van denominaties werd er een boodschap gepredikt om de aandacht weer op de wedergeboorte te vestigen. Deze boodschap identificeerde de ene familie van God alleen op basis van de nieuwe geestelijke geboorte. Bijgevolg plaatste het de identiteit van de kerk alleen bij de hemelse Vader en zijn Zoon.

"Daarom buig ik mijn knieën voor de Vader van onze Heer Jezus Christus, van wie de hele familie in hemel en op aarde is genoemd." ~ Efeziërs 3:14-15

Om niemand anders glorie en identiteit te geven, concentreerde de beweging zich op de eenvoudige naam die in de bijbelse brieven wordt gebruikt: "de kerk van God". Dit is eigenlijk geen typische kerknaam, omdat het in de oorspronkelijke Griekse geschriften een diepere betekenis heeft, namelijk: "zij die de roep van God hebben beantwoord" - om hun leven volledig aan God te wijden door gehoorzaamheid aan alleen het Woord van God en de Geest van God.

Wat is er gebeurd met de kerk van God opwekkingsbeweging sinds het begin van de twintigste eeuw?

Velen zijn zich opnieuw gaan concentreren op het beschermen van de uniciteit van hun identiteit door hoe God in het verleden individueel onder hen heeft gewerkt. Ze hebben zich vaak gericht op een algemeen faalveilig plan om zichzelf te beschermen tegen compromissen. Daardoor zijn er weer groepsindelingen begonnen. En velen zijn gericht op het "beschermen en behouden" van zichzelf in plaats van op het "aanvullen van de aarde" met meer nieuwe geboorten en op nieuwe plaatsen.

Maar de beweging van Gods Geest is niet iets dat je kunt verpakken en bewaren zoals fruit en groenten.

Je kunt geen afgodsbeeld creëren voor een beweging van God in het verleden, omdat je zult nalaten te reageren op de beweging van de Heilige Geest in het heden. God weet "wat" en "waar" en "hoe" voor de behoeften van vandaag. Je moet je zelfbeschermende controle opofferen om God in controle te houden.

Maar wat is het in de mens dat deze neiging veroorzaakt om hun eigen unieke identiteit te vestigen en mensen tot zich te willen verzamelen in plaats van ze tot God te verzamelen?

Angst en een gebrek aan toewijding en zelfopoffering aan het oorspronkelijke doel waartoe God ons heeft geroepen. Bijgevolg gebeurt er een subtiele verandering in de boodschap tegen de Babylonische geestelijke toestand. In plaats van de boodschap om “naar buiten te gaan en tot de Heer vergaderd te worden”:

‘Ga daarom uit hun midden weg en scheid u af, zegt de Heer, en raak het onreine niet aan, en Ik zal u aannemen en u tot een Vader zijn, en u zult mijn zonen en dochters zijn, zegt de Heer. Almachtig.” ~ 2 Kor 6:17-18

De boodschap wordt: "Kom naar buiten en laat u tot ons vergaderen." De identiteit van het eindresultaat verandert van “God” naar “ons”, of van “Gods” naar “de onze”.

Als je me niet gelooft, laten we dan ver terugkijken naar het allereerste begin van Babylon.

Hoe is Babylon ontstaan?

Toen de afstammelingen van de familie van Noach de aarde met zichzelf vulden, begonnen ze zoals ze door God waren opgedragen. Maar toen ze de enorme Mesopotamische vlakte binnengingen, begonnen ze zich ongetwijfeld kwetsbaar te voelen. Zeker als het in het voorjaar weer hard gaat regenen.

De rivieren van de Mesopotamische vallei hadden de neiging buiten hun oevers te treden. Ze moesten materialen leren maken die bestand waren tegen een overstroming: vuurgeharde baksteen en slijm dat in dat gebied beter bekend staat als bitumen.

Opmerking: Bitumen is een mineraalpek dat, wanneer het wordt uitgehard, een sterk cement vormt, dat tot op de dag van vandaag in Assyrië veel wordt gebruikt, en dat de mortel vormt die wordt aangetroffen op de verbrande bakstenen overblijfselen uit de oudheid.

Om de fysieke overstromingen in de vlakte het hoofd te bieden, moesten ze hun woningen bouwen en beschermen tegen de overstroming met bakstenen en slijm. Maar naarmate ze er goed in werden, breidde hun denken zich uit. Hoe verder de muren omhoog gingen, hoe verder ze konden kijken. Bovendien, hoe verder de muren omhoog gingen, waren ze zelf meer zichtbaar voor anderen op een afstand en dus werd hun werk opgemerkt en hoger gewaardeerd door anderen.

Bovendien is angst vaak een zeer effectieve motivatie om mensen gefocust te houden op een projectinspanning. Misschien hebben ze gebruik gemaakt van de herinneringen aan de afgelopen wereldwijde zondvloed om de mensen te inspireren om hoger te blijven bouwen. Ze begonnen meer op zichzelf te vertrouwen dan op de belofte van God om nooit meer de hele aarde te overstromen.

Dus redeneerden ze: als wat we hebben gedaan goed is en een ware zegen, laten we dan hetzelfde blijven doen: en zelfs hoger. Maar hoe houd je de mensen lang gefocust op hetzelfde bouwproject? Ze zullen uiteindelijk geneigd zijn om "opgebrand" te raken en denken dat het genoeg is en verhuizen naar een ander territorium.

We weten hier eigenlijk het antwoord op, want het is hoe we "de zaken gaande houden" voor elke menselijke instelling op aarde. We creëren een unieke identiteit rond een specifiek nobel doel dat mensen naar ons toe trekt en bij ons houdt. We doen dit om al het menselijke bij elkaar te houden dat groeit, omdat we het goede willen behouden dat is begonnen, of het nu is:

 • een grote familie
 • een school
 • een non-profit
 • een bedrijf
 • een dorp of stad
 • een land
 • en ja, tot op zekere hoogte, zelfs voor een bepaald gemeentelijk werk of inspanning

Maar in het Koninkrijk van God moet dit soort dingen onderworpen zijn aan de beperkingen en leiding van de Heer, omdat de meeste menselijke instellingen, hoewel noodzakelijk, zich niet vrijwillig of zorgvuldig hebben onderworpen aan Gods doel.

Dus toen deze mensen van de vlakte begonnen met het bouwen van deze "overstromingsveilige" toren, begonnen ze een visie te krijgen van hun eigen identiteit die hen onderscheidde van de rest. Ze creëerden een identiteit die verder ging dan de familie-identiteit die ze al bij hun geboorte hadden. Nu zouden mensen hun aandacht richten op het bouwen van een toren die hen dichter bij de hemel bracht (een ander nobel doel om de mensen gefocust te houden), in plaats van zich naar het buitenland te verspreiden en de aarde aan te vullen.

Voorafgaand aan al deze bouw waren ze zowel kolonisten als pioniers, ze verspreidden zich naar het buitenland door zich te vestigen en vervolgens keer op keer te lanceren. Ze zouden een "missionaire buitenpost" oprichten om de mogelijkheid te bieden om verder te lanceren en dan verder te gaan om de rest van de aarde te vullen. Maar nu concentreerden ze zich alleen op het vestigen en vestigen en behouden van hun eigen speciale identiteit. Ze waren tenslotte iets groots aan het bouwen en trokken velen naar zich toe.

Ik ben ervan overtuigd dat de meeste dingen in het leven niet zonder waarschuwing gebeuren. Ongetwijfeld waren er onder hen die probeerden uiting te geven aan hun bezorgdheid dat ze hun pionierswerk zouden opgeven. Maar ze werden overstemd door mensen met sterkere meningen en capaciteiten om te ontmoedigen.

Dus uiteindelijk verloren ze de oorspronkelijke visie volledig.

Is het niet altijd een nobele zaak om je te concentreren op het bouwen van de kerk om dichter bij God te zijn?

Als we in typisch menselijke termen denken, lijkt geen van deze dingen die het begin van Babylon deed, zo 'slecht'. Als we deze toren zouden zien, zouden we ongetwijfeld onder de indruk zijn en hem van dichterbij willen bekijken. Het zou onze aandacht en aandacht op hen vestigen.

Maar er is een trots die gepaard gaat met het vestigen en beschermen van een aparte identiteit die alles omringt. En het belangrijkste: deze nieuwe identiteit was niet degene die de Heer hen oorspronkelijk had gegeven.

Dus dit is hoe het begin van Babylon begon, en het wordt door God geïdentificeerd als het begin van nog meer kwaad - zonder enige grens over hoe ver het potentieel zou kunnen gaan.

“En de Heer daalde af om de stad en de toren te zien, die de mensenkinderen bouwden. En de Heer zei: Zie, het volk is één, en ze hebben allemaal één taal; en dit beginnen ze te doen: en nu zal niets van hen worden weerhouden, wat ze zich hebben voorgesteld te doen.” ~ Genesis 11:5-6

"Dit beginnen ze te doen..." En hoe ver heeft dit soort focus ons vandaag gebracht. Lees Openbaring 17 over de hoer van geestelijk Babylon.

God stopte de eerste pogingen van het begin van Babylon en hun agenda voor zelfbehoud, door hun gemeenschappelijke taal te verwarren. Dus stopten ze met verder bouwen, en ze verspreidden zich eigenlijk van elkaar.

Precies het tegenovergestelde van wat ze oorspronkelijk bedoelden.

Dus gingen ze door met te doen wat God oorspronkelijk van plan was: zich uitbreiden naar het buitenland en de aarde vullen. Maar op die manier verdelen is altijd pijnlijk. Het zou zoveel beter zijn geweest als ze zich vrijwillig naar het buitenland hadden verspreid en nog steeds de ene familieidentiteit en taal hadden behouden die God hun oorspronkelijk bij hun geboorte had gegeven.

Hoe vaak heeft God zijn volk door ongemakkelijke omstandigheden verstrooid, zodat ze zich naar het buitenland konden verspreiden en zich opnieuw konden concentreren op het vullen van de aarde met geredde zielen? Als we dit eerlijk door de geschiedenis heen zouden onderzoeken en onderzoeken en we in staat zijn om de details te kennen, zal je verbaasd zijn te beseffen hoe weinig God de bijzonderheden van onze collectieve individualiteit en ons speciale begrip waardeert.

Denk met mij mee: is dit niet wat er in de loop van de tijd met veel christelijke opwekkingen uit het verleden is gebeurd? Mensen willen het werk behouden door het te beschermen en er een aparte identiteit voor te creëren. Maar elke keer maken hun eigen inspanningen om zichzelf te behouden en zich te onderscheiden, feitelijk een einde aan de opwekking. En uiteindelijk verdelen ze zich.

Dus wat leren we van het begin van Babylon?

1. Ten eerste, als God belooft dat hij ons niet zal laten vernietigen door een overstromende vloed, geloof hem dan! Besteed uw tijd en middelen niet aan het bouwen van niets anders dan uw eigen bescherming tegen de vloed van hypocrisie. Als we hem echt dienen, beloofde Jezus altijd bij ons te zijn om ons te helpen hypocrisie te overwinnen. Geloof hem!

“En Jezus kwam en sprak tot hen, zeggende: Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde. Ga daarom heen en onderwijs alle volken, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest; leer hen om alles te onderhouden wat ik u ook heb geboden; en zie, ik ben altijd bij u , zelfs tot het einde van de wereld. Amen." ~ Mattheüs 28:18-20

Het zou redelijk zijn geweest als de afstammelingen van Noach een oevermuur rond hun woningen hadden gebouwd om ze te beschermen tegen seizoensoverstromingen. Maar een toren om tot in de hemel te reiken was totaal overbodig. Doe alleen de “noodzakelijke dingen” (Handelingen 15:28) om een plaatselijk werk op te richten en de integriteit van het ware christelijke leven en de verbinding met God en zijn Heilige Geest te behouden. Geef niet toe aan angst en voeg meer toe.

2. Ten tweede, als je deel uitmaakt van de familie van God door de wedergeboorte die je van zonde verlost: probeer niets anders toe te voegen om jezelf uniek te identificeren als een christelijk individu, noch als een plaatselijke gemeente van christenen. Als je dat doet, sluit je anderen uit die niet in je identiteitsschema passen, en begin je een identiteitstrots op te bouwen om in te roemen.

De apostel Paulus waarschuwde ons hiervoor, en dat we ons liever zouden moeten identificeren met de opofferende liefde die ons werd getoond door het kruis van Christus; en het kruis dat hij wil dat wij voor hem dragen.

"Maar God verhoede dat ik zou roemen, behalve in het kruis van onze Heer Jezus Christus, door wie de wereld voor mij is gekruisigd en ik voor de wereld." ~ Galaten 6:14

Als je als predikant geen aandacht schenkt aan het vermijden van dit simpele begin van Babylon: je begint je eigen christelijke identiteit te creëren. Zo begin je de vorming van weer een nieuw begin van de Babylonische geest.

Het bevel van God is voor christenen om erop uit te gaan en zich te vermenigvuldigen en de aarde te vullen.

"Gaat heen in de hele wereld en predikt het evangelie aan elk schepsel." ~ Markus 16:15

Maar wat is er tegenwoordig aan de hand onder degenen die beweren ’afgescheiden van Babylon te staan’? Wanneer heb je voor het laatst iemand uitgezonden om een nieuw werk op te richten, vooral op een plek waar het evangelie nog nooit is gehoord?

Tweemaal beveelt de boodschap van Openbaring dat de oordeelsboodschap tegen Babylon in de hele wereld moet worden gebracht.

 1. "En hij zei tot mij: Gij moet opnieuw profeteren voor vele volken en natiën en talen en koningen." ~ Openbaring 10:11
 2. “En ik zag een andere engel vliegen in het midden van de hemel, met het eeuwige evangelie om te prediken tot hen die op de aarde wonen, en tot alle natie, en geslacht, en taal, en volk, zeggende met een luide stem: Vrees God, en geef hem eer; want de ure van zijn oordeel is gekomen; en aanbid hem die de hemel en de aarde en de zee en de waterbronnen gemaakt heeft. En er volgde een andere engel, zeggende: Babylon is gevallen, is gevallen, die grote stad, omdat zij alle volken heeft laten drinken van de wijn van de toorn van haar hoererij.” ~ Openbaring 14:6-8

Dus waar is dit gezelschap van predikanten die druk bezig zijn met het bevel van de Heer? Betreden ze nieuw terrein, breken ze de muren van verdeeldheid af en roeien ze hypocrisie uit? Of beschermen ze zichzelf en creëren ze hun eigen unieke groepsidentiteit die de geredden van de geredden scheidt? Dus heeft God hun taal al verward en degenen die beweren de kerk te zijn verdeeld: vanwege het begin van Babylon?

Gods bevel aan mensen die geestelijk deel uitmaken van Babylon is om af te scheiden van alleen maar religieus te zijn en volledig tot God te komen. Deel geen gemeenschap met een gevallen kerk waar de mensen niets meer zijn dan religieuze mensen die elkaar ontmoeten om zich goed te voelen terwijl ze op de een of andere manier nog steeds gebonden zijn door zonde. Word verlost en vind ware heiligheid in uw hart en geest door het volledige heilsplan van Jezus Christus (geïdentificeerd in de Schriften).

 • 'Ga daarom uit hun midden weg en scheid u af, zegt de Heer, en raak het onreine niet aan; en Ik zal u aannemen en u tot een Vader zijn, en u zult mijn zonen en dochters zijn, zegt de Here, de Almachtige.’ ~ 2 Korintiërs 6:17-18 (zie ook Openbaring 18:4)
 • “…De Heer kent hen die van hem zijn. En laat een ieder die de naam van Christus noemt, wijken van ongerechtigheid.” ~ 2 Timoteüs 2:19

Maar helaas hebben velen tegenwoordig het gedeelte "kom tot God" veranderd in "kom tot ons en onze speciale identiteit die we hebben gecreëerd, zodat we niet worden verstrooid". (Vergelijkbaar met het begin van Babylon.)

Dus hoe vaak heeft God de "kom tot ons" mensen in verwarring gebracht door ze verder op te splitsen in kleinere groepen?

Dus hoe kunnen we voorkomen dat we Babylon opnieuw bouwen?

De mensen "kom tot ons" moeten eerst leren van Handelingen 15 en de Heilige Geest toestaan om zijn volk te identificeren door redding en het gemeenschappelijke lied te oefenen dat ze allemaal kennen: "we reiken onze handen uit in gemeenschap met elke met bloed gewassen één." Ze moeten zich alleen zorgen maken over de noodzakelijke dingen (zie Handelingen 15:28), en God de rest laten doen! Keer terug naar "kom uit haar mijn volk, en scheidt u af van valsheid - en ik zal u ontvangen - kom tot God."

Als we mensen bij ons roepen, maken we groepen aan. Wanneer we "ons" opofferen om zoals anderen te worden (zie 1 Korintiërs 9:18-27), beginnen we mensen tot God te roepen, en zo beginnen we de kerk van God te bouwen. Want dat is in het origineel wat de woorden “kerk van God” betekenen: “geroepen tot God”.

Moge elke predikant stoppen met de overdreven nadruk op zelfbescherming, alleen de noodzakelijke dingen eisen, opnieuw hun handen reiken naar elke met bloed gewassen persoon, en terugkeren om "gij in de hele wereld om het evangelie aan elk schepsel te prediken!" Laat Gods identiteit voldoende zijn, en laat het met rust! Laat Jezus Christus Koning der koningen en Heer der heren zijn in alles en voor iedereen.

Amen

nl_NLNederlands
Openbaring van Jezus Christus

GRATIS
BEKIJK