De grote wijnpers van de toorn van God betreden

In hoofdstuk 13 van Openbaring wordt het bedrog van het valse christendom, naar het beeld van een beest, aan de kaak gesteld. Bijgevolg kunnen we in Openbaring, het 14e hoofdstuk, nu zien dat er een tijd is waarin er een volk is met een duidelijkere visie op de waarheid van de Bijbel en het ware christelijke leven. Door deze duidelijkere visie kunnen deze christenen nu ook de hypocrisie van Babylon zien (dat staat voor het valse, ontrouwe christendom). Daardoor hebben ze het vermogen om stelling te nemen tegen deze hypocrisie.

Maar het einde van het 14e hoofdstuk laat een bericht zien dat moet volgen op de al genoemde gebeurtenissen. En deze boodschap laat zien dat de wijnstok van de aarde (de vrucht van de verdorven religie) moet worden geoogst en geperst in de wijnpers van Gods toorn. De reden dat dit nodig is, is omdat de meeste mensen niet vrij zullen komen van de vrucht van corrupte religieuze leringen, tenzij het oordeel over hen wordt uitgestort.

Waarom staat Openbaring zo vol met de krachtige oordelen van God?

Alleen de oordelen van Gods duidelijke Openbaringsboodschap kunnen mensen volledig bevrijden van hun vleselijke denken en redeneren. En vrij van de geest van leugens waardoor ze zijn misleid. De druk van het oordeel van de wijnpers is bedoeld om hen te bevrijden. Maar voor degenen die van valse leerstellingen en hypocrisie houden, is het oordeel buitengewoon onaangenaam!

“Want promotie komt niet uit het oosten, noch uit het westen, noch uit het zuiden. Maar God is de Rechter: Hij zet de een neer, en hij stelt de ander op. Want in de hand des Heren is een beker, en de wijn is rood; het zit vol met mengsel; en hij giet daaruit uit; maar het bezinksel daarvan, alle goddelozen van de aarde zullen ze uitwringen en drinken.” ~ Psalm 75:6-8

So what this wine-press vision shows us is that God’s Spirit has always judged corrupted religion, even when their was not a clear standout church to accomplish the work. Throughout every age of the gospel day, hypocrisy has been thrown into the wine press of the wrathful judgments of God. This was so that others could still have some understanding as to what is right and wrong, and do what is right in spite of the corruption. Today, true revelation preaching from a true ministry (symbolized by angel messengers in the scripture below) will show what really happened throughout history to those who were of a Babylonian (less than faithful) heart.

“En een andere engel kwam uit de tempel die in de hemel is, ook hij had een scherpe sikkel. En een andere engel kwam van het altaar, die macht had over vuur; en riep met een luide kreet tot hem die de scherpe sikkel had, zeggende: Steek uw scherpe sikkel in en verzamel de trossen van de wijnstok van de aarde; want haar druiven zijn volledig rijp. En de engel stak zijn sikkel in de aarde, en verzamelde de wijnstok van de aarde, en wierp hem in de grote wijnpers van de toorn van God. En de wijnpers werd buiten de stad getreden, en er kwam bloed uit de wijnpers, zelfs tot aan de teugels van de paarden, over een afstand van duizend en zeshonderd stadiën.” ~ Openbaring 14:17-20

Dit trappen van de wijnpers is doorgegaan sinds Jezus het evangelie voor het eerst aan ons bracht. Maar voor de ruimte van "1600 stadiën" moest het worden gedaan buiten een duidelijke opvallende stad van God, namelijk het nieuwe Jeruzalem, de ware kerk van God.

“Ik heb alleen de wijnpers betreden; en van het volk was er niemand bij mij: want ik zal ze vertrappen in mijn toorn, en ze vertrappen in mijn woede; en hun bloed zal op mijn klederen gesprenkeld worden, en ik zal al mijn kleding bevlekken. Want de dag van wraak is in mijn hart, en het jaar van mijn verlosten is gekomen. En ik keek, en er was niemand om te helpen; en ik verwonderde me dat er niemand was om te steunen: daarom bracht mijn eigen arm mij redding; en mijn woede, het hield me overeind. En ik zal het volk in mijn toorn vertrappen, en hen dronken maken van mijn woede, en ik zal hun kracht op de aarde neerhalen.” ~ Jesaja 63:3-6

De context van dit schriftgedeelte in Jesaja heeft ook te maken met het zuiveren van een onderscheidend volk voor God. Hoe? Door de corruptie van valse leringen en valse aanbidding uit te bannen. En zonder de hulp van de stad (de duidelijke opvallende kerk), volbracht God het werk nog steeds.

'Ontwaak, ontwaak, sta op, o Jeruzalem, dat uit de hand van de Heer de beker van zijn woede gedronken hebt; u hebt het bezinksel van de beker der beving gedronken en uitgewrongen. Er is niemand om haar te leiden onder al de zonen die ze heeft voortgebracht; ook is er niemand die haar grijpt bij de hand van al de zonen die ze heeft grootgebracht.” ~ Jesaja 51:17-18

Waarom laat Openbaring zien dat bloed zelfs tot aan de teugels van het paard stroomt?

Het bloed op de kleding en "tot aan de teugels van het paard" in Openbaring 14, toont de felheid van het oordeel. Dit is wat er ook gebeurde met Izebel, een type van Babylonische hoer in het Oude Testament.

'En hij zei: Gooi haar neer. Dus gooiden ze haar neer: en wat van haar bloed werd op de muur gesprenkeld, en... op de paarden: en hij vertrapte haar.” ~ 2 Koningen 9:33

Dit oordeel is vooral gericht op de valse oordelen van het gevallen "christendom", waar de heersende autoriteit van de zogenaamde "christelijke kerken" hun gezag misbruikt om mensen te controleren door hun valse boodschap. Ze veroordelen de ware onschuldige christenen en rechtvaardigen hun eigen slechtheid. Daarom zijn ze bloed schuldig tot aan de "paardenbruids" of de controlerende machten. Ze waren vastbesloten om hun tong te gebruiken om kwaad te spreken over de onschuldigen!

“... Als iemand niet in woord beledigt, is hij een volmaakte man, en ook in staat om het hele lichaam te beteugelen. Zie, wij stoppen bitten in de mond van de paarden, opdat zij ons gehoorzamen; en we draaien om hun hele lichaam. Zie ook de schepen, die, hoewel ze zo groot zijn en door hevige winden worden voortgedreven, toch met een heel klein roer worden rondgedraaid, waarheen de gouverneur ook wil. Evenzo is de tong een klein lid, en roemt grote dingen. Zie, wat een grote zaak ontsteekt een klein vuur! En de tong is een vuur, een wereld van ongerechtigheid: zo is de tong onder onze leden, dat hij het hele lichaam verontreinigt en de loop van de natuur in brand steekt; en het wordt in brand gestoken. Want alle soorten van beesten, en van vogels, en van slangen, en van dingen in de zee, is getemd, en is getemd door de mensheid: maar de tong kan geen mens temmen; het is een weerbarstig kwaad, vol dodelijk vergif. Zegen wij daarmee God, ja, de Vader; en daarmee vervloeken wij mensen, die gemaakt zijn naar de gelijkenis van God. Uit dezelfde mond komt zegen en vervloeking. Mijn broeders, deze dingen zouden niet zo moeten zijn.” ~ Jakobus 3:2-10

Veel schriftgedeelten laten hetzelfde patroon zien van Gods toornige oordeel over geestelijke ontrouw, waar een valse tong wordt gebruikt om de onschuldigen te veroordelen. De wijnpers is dus de geestelijke plaats waar Jezus' Woord persoonlijk oordeel voltrekt tegen huichelarij.

"De Heer heeft al mijn sterke mannen in mijn midden vertrapt; Hij heeft een vergadering tegen mij geroepen om mijn jonge mannen te verpletteren: de Heer heeft de maagd, de dochter van Juda, vertrapt als in een wijnpers." ~ Klaagliederen 1:15

Vanwege de valse herders die de wijngaard van de Heer niet voor de Heer hebben beheerd, zal God ook aan hen het oordeel voltrekken. Dat zei Jezus tegen de discipelen.

‘Als dan de heer van de wijngaard komt, wat zal hij dan met die landlieden doen? Zij zeggen tot hem: Hij zal die goddeloze mannen jammerlijk vernietigen, en zijn wijngaard aan andere landlieden uitlenen, die hem de vruchten zullen geven op hun tijd.” ~ Mattheüs 21:40-41

In een verdere uitdrukking van het oordeel over de wijnstok van slechte mensen, zien we een soortgelijke verklaring in Deuteronomium.

"Want hun wijnstok is van de wijnstok van Sodom en van de velden van Gomorra; hun druiven zijn druiven van gal, hun trossen zijn bitter: hun wijn is het vergif van draken en het wrede gif van adders." ~ Deuteronomium 32:32-33

Spiritueel Babylon wordt specifiek genoemd als schuldig en dit oordeel waardig.

"Want alle volken hebben gedronken van de wijn van de toorn van haar hoererij, en de koningen van de aarde hebben hoererij met haar bedreven, en de kooplieden van de aarde zijn rijk geworden door de overvloed van haar lekkernijen." ~ Openbaring 18:3

Oudtestamentische profetieën weerspiegelen dit ook.

“Vlucht uit het midden van Babylon, en verlos een ieder zijn ziel; laat u niet afsnijden in haar ongerechtigheid; want dit is de tijd van de wraak van de Heer; hij zal haar een vergelding geven. Babylon is een gouden beker geweest in de hand van de Heer, die de hele aarde dronken heeft gemaakt; de volken hebben gedronken van haar wijn; daarom zijn de naties gek.” ~ Jeremia 51:6-7

Wat wordt bedoeld in Openbaring waar de wijnpers 1600 stadiën wordt betreden zonder de stad?

Het oordeel van het evangelie wordt duidelijker gemaakt vanuit de opvallende stad van God, de ware geestelijke kerk van God. Dus vanuit het gezichtspunt van een echte opvallende stad, kan worden gezien dat voor "1600 stadiën" het oordeel nog steeds werd volbracht, zelfs zonder de stad (een duidelijke opvallende kerk.)

“Ik heb alleen de wijnpers betreden; en van het volk was er niemand bij mij: want ik zal ze vertrappen in mijn toorn, en ze vertrappen in mijn woede; en hun bloed zal op mijn kleding gesprenkeld worden, en ik zal al mijn kleding bevlekken.” ~ Jesaja 63:3

Deze 1600 stadiën vertegenwoordigt de tijd en omvat de 1260 jaar waarin het Woord en de Geest profeteerden, gekleed in zak en as. (Zie Openbaring 11:3 & 12:6) En het beslaat de twee protestantse tijdperken die bijna drie en een halve eeuw naderen.

Vanaf het begin van Smyrna tot het einde van Sardis (het begin van Philadelphia): 1260 jaar plus ongeveer drie en een halve eeuw is gelijk aan ongeveer 1600 jaar. In de geschiedenis, ergens uit rond 270 of 280 na Christus tot rond 1880. Deze data zijn allemaal bij benadering, maar weerspiegelen nauw die periode van 1600 jaar.
Degenen die de tijdlijn van de zeven kerken van Azië begrijpen, begrijpen deze periode waarin er geen opvallende kerk was (duidelijk van corruptie). Daarom was gedurende deze tijd het treden van de wijnpers van Gods toorn noodzakelijk.

1600 Furlongen op de kaart van de 7 kerken
1600 Furlongen op de kaart van de 7 kerken

Voor verdere verduidelijking over de 1600 stadiën/jaren: als je een kaart tevoorschijn haalt van waar fysiek de zeven kerken van Azië zich bevonden toen Openbaring voor het eerst werd geschreven, zou je zien dat ze relatief dicht bij elkaar liggen in een bijna cirkelvormige en sequentieel patroon in Klein-Azië (ze zouden zich in het huidige Turkije hebben bevonden.)

Here is a map of where the seven churches were located:

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1Mqba8ZFIZ9XzkZal12yL35tVSlDfqCGP&usp=sharing

Dus als je ernaar kijkt op een oude kaart van de zeven steden van Azië die in Openbaring worden genoemd: volgens dezelfde volgorde als in Openbaring, de geschatte afstand beginnend bij Smyrna, naar Pergamus, dan naar Thyatira, dan naar en door Sardis en eindigend in Philadelphia, is een afstand van ongeveer 1600 stadiën. (Een oude stadiën, of Griekse stadia, ligt tussen 607 en 630 voet. U kunt deze afstand van 1600 stadiën verifiëren op Google maps, de link hierboven weergegeven, waar de zeven archeologische vindplaatsen van de steden van Azië in Openbaring op de kaart zijn geïdentificeerd. )

Je kunt diezelfde 1600 furlange afstandsmaat niet bereiken door een ander pad tussen die steden te reizen. Dus de geografische afstand in stadiën is gelijk aan de historische tijdlijn in jaren: de "ruimte van 1600 stadiën" komt zeer dicht bij de 1610 jaar die plaatsvonden van 270 na Christus (Smyrna) tot 1880 na Christus (Philadelphia). En nogmaals, deze historische data zijn allemaal bij benadering, wat waarschijnlijk het verschil van 10 goedmaakt. Ons vermogen om data op te stellen is beperkt tot onze beperkingen in begrip en de limieten van de nauwkeurigheid van data die door historici in de geschiedenis zijn vastgelegd. Maar Gods begrip van zowel afstand als tijd is perfect.

Gods manier gebruikt vaak een prediker om hen eerst het oordeel te laten ontvangen via het Woord van God. Na deze toornige waarschuwing voltrekt God uiteindelijk zijn toorn op een laatste manier.

'Want zo zegt de Here, de God van Israël, tot mij; Neem de wijnbeker van deze woede uit mijn hand, en zorg ervoor dat alle volken, naar wie ik u zend, hem drinken. En zij zullen drinken en ontroerd zijn en gek worden vanwege het zwaard dat ik onder hen zal sturen. Toen nam ik de beker uit de hand van de Heer en deed alle volken drinken tot wie de Heer mij had gezonden” ~ Jeremia 25:15-17

Dus wat gaan we doen met dit grote oordeel van God tegen de ontrouw van de beestachtige, Babylonische religie? Maakt het ons gek? Of zorgt het ervoor dat we ons hart goed krijgen en vluchten voor de komende toorn? Zijn we al “uit Babylon gekomen”?

Opmerking: dit diagram hieronder laat zien waar het 14e en 15e hoofdstuk zich binnen de volledige Openbaring-boodschap bevinden. Deze hoofdstukken maken ook deel uit van de 7e bazuinboodschap. Om een hoger niveau van Openbaring beter te begrijpen, kunt u ook de "Routekaart van Openbaring.”

Openbaring Overzichtsdiagram - hoofdstukken 14-15

nl_NLNederlands
Openbaring van Jezus Christus

GRATIS
BEKIJK