Droog de Eufraat op zodat de koningen van het Oosten kunnen binnenkomen

“En de zesde engel goot zijn schaal uit op de grote rivier de Eufraat; en het water ervan droogde op, opdat de weg van de koningen van het oosten bereid zou worden.” ~ Openbaring 16:12

Opmerking: het uitgieten van de flesjes in Openbaring hoofdstuk 16 vertegenwoordigt in het algemeen het sterke oordeel dat God heeft ten aanzien van de hypocrisie van religie, in het bijzonder nep-christendom.

Dit zesde flesje, uitgegoten op de grote rivier de Eufraat, onthult ons belangrijke spirituele inzichten door een directe verwijzing te maken naar hoe de letterlijke stad Babylon meer dan 600 jaar voorafgaand aan dit schrijven in Openbaring was verslagen. In 539 v.Chr. kwam Cyrus, de koning van Medo-Perzië, uit het oosten om Babylon te verslaan. Babylon was een grote stad met enorme torenhoge muren om het te beschermen. En de grote rivier de Eufraat stroomde dwars door de muren om het land en de mensen in de stad te helpen water te geven. Cyrus liet zijn leger de rivier de Eufraat wegleiden van Babylon, zodat zijn leger door de muren kon marcheren, via de opgedroogde rivierbedding, om de stad in te nemen.

Voordat dit alles gebeurde, profeteerde Jesaja over koning Cyrus bij naam. Hoewel Cyrus God niet kende, werd hij toch door God gezalfd om het oude Babylon te verslaan en de Israëlieten te bevrijden zodat ze naar Jeruzalem konden terugkeren om Jeruzalem en de Tempel van God te herbouwen.

“Die tot de diepte zegt: Wees droog, en ik zal uw rivieren droogleggen; Die zegt van Cyrus: Hij is mijn herder, en hij zal al mijn welbehagen vervullen; zelfs zeggende tot Jeruzalem: Gij zult gebouwd worden; en voor de tempel, Uw fundament zal gelegd worden.” ~ Jesaja 44:27-28

Verder zegt Jesaja dat het Westen zal beseffen dat God zijn leger zal sturen vanaf de opkomst van de zon (vanuit het Oosten) om zijn vijanden te vernietigen en dit volk te bevrijden.

“Zo zegt de Heer tot zijn gezalfde, tot Cyrus, wiens rechterhand ik heb vastgehouden, om volken voor zijn aangezicht te onderwerpen; en Ik zal de lendenen van koningen losmaken, om voor hem de twee gebladerde poorten te openen; en de poorten zullen niet gesloten zijn; Ik zal voor u uit gaan en de kromme plaatsen recht maken; ik zal de poorten van koper in stukken breken, en de tralies van ijzer in stukken hakken; en ik zal u de schatten van de duisternis geven, en verborgen rijkdommen van geheime plaatsen, die u mag weten dat Ik, de Heer, die u bij uw naam noem, de God van Israël ben. Omwille van mijn dienaar Jakob, en Israël, mijn uitverkorene, heb ik u zelfs bij uw naam geroepen; ik heb u een bijnaam gegeven, hoewel u mij niet kent. Ik ben de Heer, en er is niemand anders, er is geen God naast mij: ik heb u omgord, hoewel u mij niet kent: opdat zij van het opgaan van de zon en van het westen weten dat er niemand is naast mij. Ik ben de Heer, en er is niemand anders.” ~ Jesaja 45:1-6

Het einddoel voor de vernietiging van Babylon: opdat allen mogen weten dat “Ik de Heer ben”.

Maar wat is de geestelijke betekenis van dit alles voor ons vandaag? Openbaring verduidelijkt dit later voor ons: dat alleen Jezus Christus "Koning der koningen en Heer der heren" is (zie Openbaring 19:16). Christus, de Koning der koningen, en tegen zijn kerk.

Babylon is tegenwoordig spiritueel en het vertegenwoordigt een religieuze toestand die beweert de kerk te zijn, maar toch is het vol hypocrisie en corruptie. Als zodanig noemt Openbaring haar de "bevoorrechte hoer" die mensen manipuleert en gebruikt voor winst en populariteit. En door de geschiedenis heen heeft dit valse christendom ook Gods ware volk religieus vervolgd.

“En op haar voorhoofd stond een naam geschreven, MYSTERIE, BABYLON DE GROTE, DE MOEDER VAN HOEREN EN GROEPEN DER AARDE. En ik zag de vrouw dronken van het bloed van de heiligen en van het bloed van de martelaren van Jezus ..." ~ Openbaring 17:5-6

Dus het geestelijk opdrogen van de rivier, het binnengaan en vernietigen van geestelijk Babylon, is een van de hoofddoelen van het boek Openbaring.

“En hij riep krachtig met een krachtige stem, zeggende: Babylon, het grote, is gevallen, is gevallen, en is de woonplaats van duivels geworden, en de greep van elke onreine geest, en een kooi van elke onreine en hatelijke vogel. Want alle volken hebben gedronken van de wijn van de toorn van haar hoererij, en de koningen van de aarde hebben hoererij met haar bedreven, en de kooplieden van de aarde zijn rijk geworden door de overvloed van haar lekkernijen. En ik hoorde een andere stem uit de hemel, die zei: Ga uit van haar, mijn volk, opdat u geen deel hebt aan haar zonden, en dat u niet van haar plagen ontvangt. Want haar zonden hebben de hemel bereikt, en God heeft aan haar ongerechtigheden gedacht. Beloon haar zoals zij u beloonde, en verdubbel haar dubbel naar haar werken: vul de beker die zij heeft gevuld tot haar dubbele. Hoeveel heeft ze zichzelf verheerlijkt en heerlijk geleefd, zoveel kwelling en verdriet geven haar: want ze zegt in haar hart: ik zit een koningin, en ben geen weduwe, en zal geen verdriet zien. Daarom zullen haar plagen op een dag komen, dood en rouw en hongersnood; en zij zal volkomen met vuur worden verbrand; want sterk is de Here God, die haar oordeelt.” ~ Openbaring 18:2-8

Het is dus Gods doel om het geestelijke Babylon te vernietigen en ware christenen te bevrijden van haar bedrog, haar valse gemeenschap en haar zelfaanbidding. De Heer wil de ware aanbidding weer opbouwen, en het ware huisgezin des geloofs, dat zijn ware kerk van God is.

Dus wat God vandaag geestelijk doet, is ook waar God Cyrus mee had geholpen in het Oude Testament. Want nadat Cyrus Babylon had verslagen, deed hij een formele verklaring aan Gods volk om terug te keren naar Jeruzalem en de stad en de tempel te herbouwen.

“In het eerste jaar van Cyrus, de koning van Perzië, wekte de Heer de geest van Cyrus, de koning van Perzië, op om het woord des Heren bij monde van Jeremia in vervulling te laten gaan, zodat hij een proclamatie deed in heel zijn koninkrijk, en zet het ook op schrift, zeggende: Zo zegt Cyrus, de koning van Perzië: De Here, de God des hemels, heeft mij alle koninkrijken der aarde gegeven; en hij heeft mij opgedragen een huis voor hem te bouwen te Jeruzalem, dat in Juda is. Wie is er onder u van al zijn volk? zijn God zij met hem, en laat hem optrekken naar Jeruzalem, dat in Juda is, en het huis bouwen van de Here, de God van Israël, (hij is de God), dat in Jeruzalem is. En wie op enige plaats blijft waar hij verblijft, laat de mannen van zijn plaats hem helpen met zilver, en met goud, en met goederen en met dieren, naast het vrijwillige offer voor het huis van God dat in Jeruzalem is.” ~ Ezra 1:1-4

Maar voordat de ware kerk van God vandaag kan worden hersteld, moet de valse kerk natuurlijk geestelijk worden ontmaskerd en vernietigd in de harten van mensen. Maar God begint dat werk wanneer de harten van mensen die vroeger naar Babylon (valse christendom) stroomden, nu worden weggeleid. Dus de rivier die vroeger naar Babylon stroomde, is nu opgedroogd.

“En Ik zal Bel in Babylon straffen, en ik zal uit zijn mond voortbrengen wat hij heeft opgeslokt; en de volken zullen niet nog meer tot hem samenvloeien; ja, de muur van Babylon zal vallen. Mijn volk, ga weg uit haar midden en verlos een ieder zijn ziel van de felle toorn van de Heer.” ~ Jeremia 51:44-45

Gods felle woede is gericht tegen deze geestelijke toestand die de harten van mensen steelt! En daarom wordt deze schaal van toorn in Openbaring 16 uitgegoten.

God heeft nooit bedoeld dat de harten van mensen zouden stromen naar een zogenaamde christelijke religieuze organisatie. Als hij de ziel redt, begint het hart te stromen naar God en zijn Zoon Jezus Christus. Als harten deze kant op stromen, is er ware vreugde en liefde die volledige toewijding en trouw aan Jezus Christus brengen. En bijgevolg wordt de ware geestelijke Stad van God en de ware Tabernakel van God blij gemaakt. De hartenrivier stroomt nu de goede kant op!

"Er is een rivier, waarvan de stromen de stad van God zullen verheugen, de heilige plaats van de tabernakels van de Allerhoogste." ~ Psalm 46:4

En in Ezechiël 47:1-12 laat het zien dat wanneer deze rivier stroomt, deze stroomt van het Huis van God, door de Stad van God, en dan de woestijn in om het leven te geven. Een hart dat gevuld is met de liefde van God, kan het niet bevatten. En zo stroomt deze liefde uit naar anderen die geestelijk opgedroogd zijn. (Opmerking: toen Cyrus de rivier wegleidde van Babylon, stroomde deze de woestijn in.)

Overweeg de geestelijke implicaties van de volgende tekst.

'Jezus antwoordde en zei tot haar: Indien u de gave van God kent, en wie het is die tot u zegt: Geef mij te drinken; gij zoudt hem hebben gevraagd, en hij zou u levend water hebben gegeven. ~ Johannes 4:10

Het levende water komt van God, door de reddende kracht van Jezus Christus en de liefdesstroom van de Heilige Geest. Het kwam van God, dus de stroom behoort eerst aan God toe, niet aan een of andere religieuze instelling.

“Op de laatste dag, die grote dag van het feest, stond Jezus en riep, zeggende: Als iemand dorst heeft, laat hij tot mij komen en drinken. Hij die in mij gelooft, zoals de Schrift zegt, uit zijn buik zullen rivieren van levend water stromen. (Maar dit sprak hij van de Geest, die zij die in hem geloven zouden ontvangen: want de Heilige Geest was nog niet gegeven, omdat Jezus nog niet verheerlijkt was.)” ~ Johannes 7:37-39

Er is genezing in het water van de Heilige Geest en de rivier des levens, die Jezus geeft.

"Want het Lam dat in het midden van de troon is, zal hen weiden en hen leiden naar levende waterbronnen; en God zal alle tranen van hun ogen afwissen." ~ Openbaring 7:17

Uiteindelijk is dit het doel van de hele boodschap van Openbaring. Om mensen te bevrijden van zowel het bedrog van de zonde als het valse christendom. Beide zullen je geestelijk verbitterd en dood achterlaten, maar toch lid worden van een kerk of religieuze organisatie.

Alleen door een persoonlijke openbaring van Jezus Christus aan je ziel, door vergeving en verlossing van alle zonden, kun je gaan genieten van de Geest van God. En door verlost te worden van het valse christendom, kun je samenkomen met anderen die vrij zijn. En samen stap je in de rivier van het overvloedige leven!

“En hij toonde mij een zuivere rivier van water des levens, helder als kristal, voortkomend uit de troon van God en van het Lam. In het midden van de straat ervan, en aan weerszijden van de rivier, was daar de boom des levens, die twaalf soorten vruchten voortbracht, en elke maand haar vrucht voortbracht; en de bladeren van de boom waren voor de genezing van de landen." ~ Openbaring 22:1-2

Maar als je de hartstroom van de rivier naar religieuze organisaties opdroogt, zul je merken dat je de geesten zult beledigen waar veel mensen door worden beheerst. Daarom zult u spoedig ontdekken dat zij mensen tegen u zullen verzamelen, net zoals zij hen tegen Christus hebben verzameld.

En dus zullen de volgende teksten en posts die boze geesten blootleggen, en de bron van hun hartstroom.

Opmerking: dit diagram hieronder laat zien waar het zesde flesje bericht zich binnen het volledige Openbaring bericht bevindt. Deze "flesjes van Gods toorn"-boodschappen completeren het doel van God om de invloed van hypocrisie te vernietigen. Om een hoger niveau van Openbaring beter te begrijpen, kunt u ook de "Routekaart van Openbaring.”

Overzichtsdiagram Openbaring - 6e flesje

nl_NLNederlands
Openbaring van Jezus Christus

GRATIS
BEKIJK