De ware gave van tongen van de Heilige Geest

In Openbaring, hoofdstuk 16, wordt de zesde schaal van Gods toorn uitgestort als oordeel over valse religie. Satans reactie is om zijn onreine geesten uit te zenden, om mensen te verzamelen in een geestelijke strijd tegen Gods ware volk. Deze onreine geesten met bedrieglijke krachten worden voorgesteld als kikkers.

“En ik zag drie onreine geesten als kikkers komen uit de bek van de draak, en uit de bek van het beest, en uit de mond van de valse profeet. Want het zijn de geesten van duivels, die wonderen verrichten, die uitgaan naar de koningen van de aarde en van de hele wereld, om hen te verzamelen voor de strijd van die grote dag van de Almachtige God. Zie, ik kom als een dief. Zalig is hij die waakt en zijn klederen bewaart, opdat hij niet naakt loopt en zij zijn schande zien.” ~ Openbaring 16:13-15

Deze onreine geesten hebben de macht om te misleiden door hun eigen wonderen te verrichten, waarvan ze vaak beweren dat het gaven van de Heilige Geest zijn. En dus bedriegt de duivel vandaag miljoenen met een valse gave waarvan mensen beweren dat het de Heilige Geest gave van tongen is. Om deze valse gave aan het licht te brengen, geef mij eerst de gelegenheid om door de Schriften de ware gave van tongen van de Heilige Geest uit te leggen. Dit doe ik door deze drie vragen te beantwoorden:

  1. Wat is de ware gave van tongen?
  2. Hoe het wordt gebruikt?
  3. Aan wie geeft God het?

Wat is de ware gave van tongen?

De ware gave van talen is het vermogen om in vreemde talen te spreken, zonder ooit in die talen te zijn onderwezen en getraind. Het is geen “onbekende” jibber-jabber of bibbel-babbel. Het is een duidelijke, eenvoudig te begrijpen taal. Het wordt gesproken door een persoon die precies weet en begrijpt wat hij of zij zegt. Wanneer iemand tot je spreekt met de gave van tongen, zul je hem perfect verstaan in dezelfde taal die je hebt gebruikt sinds je geboorte. (Handelingen 2:4-11)

'En ze werden allemaal vervuld met de Heilige Geest en begonnen met andere tongen te spreken, zoals de Geest hun uitsprak. En er woonden in Jeruzalem Joden, vrome mannen, uit elke natie onder de hemel. Toen dit alom werd gehoord, kwam de menigte bijeen en raakte in verwarring, omdat een ieder hen in zijn eigen taal hoorde spreken. En zij waren allen verbaasd en verwonderd en zeiden tegen elkaar: Zie, zijn dit niet allen die Galileeërs spreken? En hoe kunnen wij ieder mens in onze eigen taal horen, waarin wij zijn geboren?” ~ Handelingen 2:4-8

Hoe wordt de gave van tongen gebruikt?

De gave wordt gebruikt om de evangelieboodschap van verlossing over te brengen aan mensen van allerlei talen (tongen). Zoals staat opgetekend in het boek Handelingen, was de enige keer dat de gave werd gebruikt in een gebied waar mensen uit verschillende gebieden waren die verschillende talen spraken. In Handelingen, het 2e hoofdstuk, op de dag van Pinksteren: "Er woonden in Jeruzalem Joden, vrome mannen, uit elke natie onder de hemel ... En ze waren allemaal verbaasd en verwonderd, terwijl ze tegen elkaar zeiden ... hoe horen we elke man in onze eigen taal, waarin wij zijn geboren?” Handelingen 2:5-8

De enige andere plaatsen in Handelingen waar melding wordt gemaakt van het gebruik van de gave van talen zijn in de steden Caesarea en Efeze. Deze steden waren grote zeehavensteden. Mensen uit veel verschillende landen en talen kwamen er regelmatig langs. De gave van tongen was hard nodig om de kerk in staat te stellen te getuigen en de boodschap van redding te prediken aan de vele reizigers uit vele verschillende landen. Wanneer iedereen al dezelfde taal spreekt, is de gave van tongen niet nodig.

Velen beweren tegenwoordig dat het spreken in tongen het getuigenis is dat je de Heilige Geest hebt ontvangen. Maar op minstens 46 plaatsen in het Nieuwe Testament waar het vertelt of leert dat mensen vervuld worden met de Heilige Geest, zegt het niets over het spreken in tongen. 1 Korintiërs, het 12e hoofdstuk stelt duidelijk dat er veel gaven van de Heilige Geest zijn, maar verschillende mensen hebben verschillende gaven en niet iedereen heeft de gave van tongen.

Laten we eens kijken naar de meest met Heilige Geest vervulde persoon die ooit op aarde heeft gelopen: de Heer Jezus Christus. (Lucas 4:14, Marcus 1:8-12, Mattheüs 12:28) In de kracht van de Geest genas Jezus menigten, verrichtte wonderen, wierp duivels uit, profeteerde en leerde velen het wonderbaarlijke woord van God. Maar terwijl hij dit alles deed, onderwees Jezus de mensen nooit in een vreemde taal. En zeer zeker heeft hij nooit gekletst in een "onbekende taal"! Jezus zei dat zijn missie toen hij op aarde was niet tot de heidenen was, maar tot de Joden. "Ik ben niet anders gezonden dan tot de verloren schapen van het huis van Israël." (Mattheüs 15:24) De mensen die Jezus op aarde onderwees, spraken allemaal dezelfde taal. Daarom was het niet nodig om de gave van tongen te gebruiken.

Jezus liet bijvoorbeeld zien dat de gaven van de Geest alleen worden gebruikt als er behoefte aan is. Dit is zodat God verheerlijkt zou worden in hun gebruik, en niet de mens! Tegenwoordig worden veel mensen verheven vanwege hun vermeende "gave van tongen". Waarom verhief Jezus zichzelf niet op deze manier?

Later zond Jezus zijn discipelen de hele wereld in om het evangelie te prediken. Toen het nodig was om met mensen van verschillende talen te spreken, gaf de Heer hen de gave van talen om dat te doen.

Aan wie geeft God de gave van tongen?

Ten slotte leert de Bijbel ons duidelijk dat niet iedereen vervuld kan worden met de gave van de Heilige Geest. Alleen degenen die gered zijn, God gehoorzamen en geen zonde begaan. (Handelingen 5:32, Hebreeën 6:4-8, I Johannes 3:3-10, Hebreeën 10:26-31)

Hoe zit het met de gave van onbekende tongen?

Velen proberen te beweren dat 1 Korintiërs, het 14e hoofdstuk, de leer van "onbekende talen" ondersteunt en de noodzaak voor iemand om deze "talen" te vertalen. Allereerst moet worden opgemerkt dat het woord 'onbekend' in dit hoofdstuk nooit in de oorspronkelijke geschriften heeft gestaan! In de King James Version is het specifiek cursief gedrukt om aan te tonen dat het een "geleverd" woord in de vertaling was. De tolken deden het op deze manier om een taal te beschrijven die de meerderheid van de gemeente niet kende. De uitdrukking "onbekende tong" wordt nergens anders in de Bijbel gebruikt!

De stad Korinthe was een andere grote zeehavenstad waar veel mensen uit verschillende landen regelmatig doorheen kwamen. 1 Korintiërs, het 14e hoofdstuk behandelt het probleem dat wordt veroorzaakt wanneer mensen van verschillende talen samenkomen om te proberen God samen te aanbidden. Mensen van verschillende talen kwamen naar de gemeente in Korinthe en probeerden hun moedertaal te gebruiken in de erediensten. De meerderheid van de gemeente sprak hun taal niet. Daarom hadden ze een tolk nodig. Het probleem dat in dit hoofdstuk aan de orde komt, is niet dat mensen de gave van tongen gebruiken. De ware gave van de Heilige Geest in tongen veroorzaakt geen problemen, maar lost ze op!

Toen in 1611 de King James-versie werd gemaakt, hadden de vertalers geen idee om het woord 'onbekend' te gebruiken voor een taal die niemand kende. Wat ze probeerden aan te duiden door het woord 'onbekend' toe te voegen, was om te laten zien dat er een vreemde taal werd gebruikt. Een taal die de meesten in de gemeente niet kenden.

De hedendaagse notie van onbekende talen (ook bekend als glossolalie) was ongehoord in een christelijke kerk in de 17e eeuw. Maar het gebabbel, of glossolalie, werd jarenlang algemeen beoefend in heidense erediensten. Maar die heidense geest werd pas in het begin van de twintigste eeuw een wezenlijk onderdeel van wat het „christendom” werd genoemd.

Het woord "tong", zoals hier gebruikt in 1 Korintiërs 14, maakte deel uit van de oorspronkelijke vertaling. Zo kunnen we de betekenis van het oorspronkelijke woord opzoeken via een Bijbels woordenboek zoals Thayers.

Tong - de taal of het dialect dat door een bepaald volk wordt gebruikt en verschilt van dat van andere naties.

Dus de uitdrukking: "onbekende taal" betekent hier een "niet-lokale taal", of een vreemde taal die niet bekend is bij de lokale bevolking. Dus, in 1 Korintiërs, het 14e hoofdstuk, zal het vervangen van de woorden "onbekende tong" door de woorden "niet-lokale taal", ons duidelijkheid verschaffen over de oorspronkelijke bedoeling van de vertalers. Laten we bovendien, voor de duidelijkheid, het woord "tong" vervangen door "vreemde taal". Dus laten we nu dezelfde passage in de Schrift lezen met die woorden vervangen. Het begint nu logischer te worden. (Opmerking: ik heb de nummers op de Schriften in dit gedeelte gelaten, zodat je het zelf gemakkelijker met je Bijbel kunt vergelijken.)

1 Korintiërs 14:1-33

[1] Streef naastenliefde na en verlang naar geestelijke gaven, maar liever dat u profeteert. [2] Want wie in een vreemde taal spreekt, spreekt niet tot mensen, maar tot God; want niemand verstaat hem; hoewel hij in de geest geheimenissen spreekt. [3] Maar hij die profeteert, spreekt tot de mensen tot opbouw, vermaning en troost. [4] Wie in een niet-lokale taal spreekt, sticht zichzelf; maar hij die profeteert, sticht de gemeente. [5] Ik zou willen dat u allen in vreemde talen sprak, maar veeleer dat u profeteerde: want groter is hij die profeteert dan hij die in vreemde talen spreekt, tenzij hij vertolkt, opdat de kerk wordt opgericht. [6] Welnu, broeders, als ik in vreemde talen tot u kom, wat heb ik dan aan u, behalve dat ik tot u spreek, hetzij door openbaring, of door kennis, of door profetie, of door leer? [7] En zelfs dingen zonder levengevend geluid, of het nu een fluit of een harp is, als ze geen onderscheid maken in de klanken, hoe zal men weten wat er op de fluit of de harp wordt gespeeld? [8] Want als de bazuin een onzeker geluid geeft, wie zal zich dan voorbereiden op de strijd? [9] Zo ook gij, tenzij u woorden uitspreekt die gemakkelijk te begrijpen zijn, hoe zal men weten wat er wordt gesproken? want gij zult in de lucht spreken. [10] Er zijn misschien zoveel soorten stemmen in de wereld, en geen van hen is zonder betekenis. [11] Daarom, als ik de betekenis van de stem niet ken, zal ik voor hem die spreekt een barbaar zijn, en hij die spreekt zal een barbaar voor mij zijn. [12] Evenzo zoekt u, voor zover u ijvert voor geestelijke gaven, dat u uitblinkt in de opbouw van de kerk. [13] Laat daarom hem die in een niet-lokale taal spreekt, bidden dat hij mag tolken. [14] Want als ik bid in een niet-lokale taal, bidt mijn geest, maar mijn verstand is onvruchtbaar. [15] Wat is het dan? Ik zal bidden met de geest, en ik zal ook bidden met het verstand: ik zal zingen met de geest, en ik zal ook zingen met het verstand. [16] Anders, wanneer u met de geest zegent, hoe zal hij die de kamer van de ongeleerden bezet, amen zeggen op uw dankzegging, aangezien hij niet begrijpt wat u zegt? [17] Want u dankt waarlijk goed, maar de ander wordt niet gesticht. [18] Ik dank mijn God, ik spreek meer met vreemde talen dan jullie allemaal: [19] Toch had ik in de kerk liever vijf woorden met mijn verstand gesproken, opdat ik met mijn stem ook anderen zou leren, dan tienduizend woorden in een niet-lokale taal. [20] Broeders, wees geen kinderen in begrip; zij echter in boosaardigheid kinderen, maar in begrip zijt mannen. [21] In de wet staat geschreven: Met mensen van andere vreemde talen en andere lippen zal Ik tot dit volk spreken; en toch willen ze mij niet horen, zegt de Heer. [22] Vreemde talen zijn dus een teken, niet voor hen die geloven, maar voor hen die niet geloven; maar profeteren is niet nuttig voor hen die niet geloven, maar voor hen die geloven. [23] Als dan de hele kerk samenkomt op één plaats en ze allemaal vreemde talen spreken, en er komen ongeleerden of ongelovigen, zullen ze dan niet zeggen dat je gek bent? [24] Maar als allen profeteren, en er komt iemand binnen die niet gelooft, of iemand die onwetend is, hij is van allen overtuigd, hij wordt door allen geoordeeld: [25] En zo worden de geheimen van zijn hart geopenbaard; en zo neervallend op zijn aangezicht zal hij God aanbidden, en melden dat God in u is van een waarheid. [26] Hoe is het dan, broeders? wanneer u samenkomt, heeft een ieder van u een psalm, een leerstelling, een vreemde taal, een openbaring, een uitlegging. Laat alle dingen gedaan worden om te stichten. [27] Als iemand in een niet-lokale taal spreekt, laat het dan met twee zijn, of hoogstens met drie, en dat natuurlijk; en laat iemand interpreteren. [28] Maar als er geen tolk is, laat hem dan zwijgen in de kerk; en laat hem tot zichzelf en tot God spreken. [29] Laat de profeten twee of drie spreken, en laat de ander oordelen. [30] Als er iets wordt geopenbaard aan een ander die erbij zit, laat de eerste zwijgen. [31] Want jullie mogen allemaal één voor één profeteren, zodat iedereen kan leren en iedereen zal worden getroost. [32] En de geesten van de profeten zijn onderworpen aan de profeten. [33] Want God is niet de auteur van verwarring, maar van vrede, zoals in alle kerken van de heiligen.

Sommigen beweren ook door de Geest van God in een "onbekende tong" te bidden. Maar nergens in de Bijbel leert het zoiets. Ze krijgen dit idee door 1 Korintiërs, het 14e hoofdstuk te lezen en aan te nemen dat "onbekend" deel uitmaakte van de oorspronkelijke tekst, en dan combineren ze dit ten onrechte met de volgende tekst in Romeinen 8:26-28:

“Evenzo helpt de Geest ook onze zwakheden: want we weten niet waar we om moeten bidden zoals we zouden moeten: maar de Geest zelf pleit voor ons met verzuchtingen die niet kunnen worden geuit. En hij die de harten doorzoekt, weet wat de zin van de Geest is, omdat hij voorbede doet voor de heiligen volgens de wil van God.” ~ Romeinen 8:26-28

De bovenstaande tekst laat ons zien waar we niet weten hoe we moeten bidden, behalve om een diepe last voor God uit te drukken om te bemiddelen volgens zijn wil. Het laat ons zien dat de Geest ‘voor ons pleit met verzuchtingen die kan niet worden uitgesproken.” Er wordt hier helemaal geen onbekende taal genoemd. In dit voorbeeld worden er zelfs geen woorden gesproken. Er wordt alleen maar verwezen naar een last die zo zwaar is dat we er geen woorden voor hebben. Laten we nogmaals de oorspronkelijke betekenis van "kreunen" in deze tekst opzoeken in een Bijbels Woordenboek:

kreunen - een kreunen, een zucht

Als u een van degenen bent die nog steeds wil geloven dat de Heilige Geest u de macht heeft gegeven om in een "onbekende taal" te brabbelen, heeft u een aantal zeer ernstige problemen die u serieus zou moeten overwegen:

(a) Massa's verschillende kerken en sekten beweren in "onbekende talen" te spreken, maar zijn toch verdeeld in verschillende lichamen en doctrines. Ze weten niets over door de Heilige Geest geleide Bijbelse eenheid waar het lichaam één is, met één naam (identiteit) in God, en waar de bediening oog in oog staat in hun verlangen naar de waarheid. (Johannes 17:9-23, I Korintiërs 1:10, Efeziërs 4:1-6, Jesaja 52:7-8) Het beste dat deze predikanten in "onbekende tongen" kunnen produceren, is een vereniging van sekte-kerkorganisaties die nog steeds vasthouden aan hun eigen identiteit en hun eigen doctrines, en hun beroemde verheven predikers.

(b) Een sterk kenmerk van velen die in deze "onbekende talen" spreken en bidden, is de zondige natuur die nog steeds van binnen werkt. Massa's kerkleden en predikers hebben nog steeds zondige verlangens en daden, maar zijn toch in staat om in een "onbekende taal" te spreken. Maar de ware Heilige Geest zorgt ervoor dat mensen de hele tijd heilig zijn en vrij van zonde leven! (1 Johannes 3:7-9, 1 Korintiërs 3:16-17, Romeinen 8:1-5, Galaten 5:16-26) En de Heilige Geest zal u er nooit toe brengen te handelen op een manier die in strijd is met het Woord van God.

Er zijn oprechte mensen geweest die zonder het te weten door onwetendheid een tijdlang zijn misleid door deze "onbekende tong"-geest. Maar toen er echt licht op werd getoond, kwamen ze er volkomen duidelijk vanaf.

(c) Tot slot, zoals reeds vermeld, is het een algemeen bekend feit dat ze zelfs bij open heidense, heidense, religieuze ceremonies in "onbekende talen" zullen spreken. Deze mensen geloven niet eens in de Heer Jezus Christus!

De profeet Jesaja voorspelde Gods kerk op deze manier:

“Gij zult geen volk zien, een volk met een diepere spraak dan gij kunt waarnemen; van een stamelende (belachelijke) tong, die je niet kunt begrijpen.” ~ Jesaja 33:19

Nogmaals, deze onreine geesten kunnen zich voordoen als de Heilige Geest. Ze hebben de macht om te misleiden door allerlei soorten wonderen, waaronder wonderen van: genezing, en tekenen en wonderen.

Als je alleen op zoek bent naar wonderen en niet spiritueel genoeg bent om "de geesten te wegen" door het Woord van God, dan ben je erg kwetsbaar voor deze bedrieglijke geesten. Vooral als je zonde in je leven hebt en nog steeds beweert een christen te zijn. Omdat je eigenlijk niet gekleed bent in gerechtigheid, en je loopt geestelijk naakt voor God en voor deze bedrieglijke geesten.

“Want het zijn de geesten van duivels, die wonderen verrichten, die uitgaan naar de koningen van de aarde en van de hele wereld, om hen te verzamelen voor de strijd van die grote dag van de Almachtige God. Zie, ik kom als een dief. Zalig is hij die waakt en zijn klederen bewaart, opdat hij niet naakt loopt en zij zijn schande zien.” ~ Openbaring 16:14-15

Als mensen eenmaal dronken worden van de satanische geest van de "onbekende tong", het is zeldzaam dat ze ooit verlost worden van zijn bedrog. Maar toch, door de genade van God, hebben sommigen dat nog steeds.

Zult u de ware bijbelse boodschap van verlossing van alle zonde horen? Ja, verlossing van alle macht van Satan! Waaronder vrijheid van de bedrieglijke, bindende, "onbekende tong"-geest?

Opmerking: dit diagram hieronder laat zien waar het zesde flesje bericht zich binnen het volledige Openbaring bericht bevindt. Deze "flesjes van Gods toorn"-boodschappen completeren het doel van God om de invloed van hypocrisie te vernietigen. Om een hoger niveau van Openbaring beter te begrijpen, kunt u ook de "Routekaart van Openbaring.”

Overzichtsdiagram Openbaring - 6e flesje

nl_NLNederlands
Openbaring van Jezus Christus

GRATIS
BEKIJK