De duizendjarige regering in Openbaring Hoofdstuk 20

De religieuze moderne manier om de beschrijving van Openbaring hoofdstuk 20 van een 1000-jarige regering te interpreteren, is vele malen getiteld "de duizendjarige heerschappij". Deze afbeelding heeft een paar vormen gehad, maar de meeste van deze beelden deze "duizendjarige regering" uit als een aards koninkrijk van Jezus Christus op aarde, na de "opname" van de heiligen en de verdrukking.

Van Wikipedia: “De theologie van de opname vóór de verdrukking is ontstaan in de achttiende eeuw, met de puriteinse predikers Verhoog en Cotton Mather, en werd in de jaren 1830 uitgebreid gepopulariseerd door John Nelson Darby en de Plymouth Brethren, en verder in de Verenigde Staten door de brede verspreiding van de Scofield Reference Bible in het begin van de 20e eeuw.”

Let op: de termen “duizendjarige regering” en “opname” komen niet voor in de geschriften. Deze termen zijn gemaakt door degenen die de duizendjarige regering van het aardse koninkrijk onderwijzen. De meeste mensen hebben deze termen zo vaak gehoord dat ze aannemen dat ze in de Bijbel staan, en controleren nooit zelf de Schriften. Dus ik raad je aan om eerst de Schriften te lezen, in hun oorspronkelijke volledige context, voordat je conclusies gaat trekken over wat je moet geloven.

Een duizendjarige aardse koninkrijksregering is niet uniek met alleen degenen die zouden beweren christelijke "millennialisten" te zijn. De wortels ervan zijn te vinden in de meeste religies over de hele wereld. Een belangrijk element dat in de meeste religies bestaat, is dat er een tijd zal zijn dat het kwaad op aarde zal worden vernietigd door de machten van het goede, gevolgd door een lange periode van vrede op aarde.

The Apocryphal Books consists of seven to fourteen books, depending upon which denomination’s opinion or how they are divided. The Roman Catholic Church added some of them to the Old Testament. Other Protestants added some of them as a type of “reference”. Here is a list of all of them:

 • 1 Esdras (Vulgate 3 Esdras)
 • 2 Esdras (Vulgate 4 Esdras)
 • Tobit
 • Judith (“Judeth” in Geneva)
 • Rest of Esther (Vulgate Esther 10:4 – 16:24)
 • Wisdom
 • Ecclesiasticus (also known as Sirach)
 • Baruch and the Epistle of Jeremy (“Jeremiah” in Geneva) (all part of Vulgate Baruch)
 • Song of the Three Children (Vulgate Daniel 3:24–90)
 • Story of Susanna (Vulgate Daniel 13)
 • The Idol Bel and the Dragon (Vulgate Daniel 14)
 • Prayer of Manasseh (Daniel)
 • 1 Maccabees
 • 2 Maccabees

They are not part of the true canon of scripture, and therefore are not appropriately part of the Bible. These Apocryphal books contain speculations of a time of universal earthly peace, which would be ruled by the people of God. Only in these speculative books do we find the doctrine of a 1,000 year earthly kingdom reign that some associate with Christianity.

Maar nu we de mening van alle anderen hebben gehoord, laten we de tijd nemen om te luisteren naar wat Jezus duidelijk zei over dit onderwerp:

“Jezus antwoordde: Mijn koninkrijk is niet van deze wereld: als mijn koninkrijk van deze wereld was, dan zouden mijn dienaren strijden, opdat ik niet aan de Joden zou worden uitgeleverd; maar nu is mijn koninkrijk niet van hier. Pilatus zei dan tot hem: Bent u dan een koning? Jezus antwoordde: U zegt dat ik een koning ben. Hiertoe ben ik geboren, en om deze reden ben ik in de wereld gekomen, om van de waarheid te getuigen. Een ieder die uit de waarheid is, hoort mijn stem.” ~ Johannes 18:36-37

Hoor je de stem van Jezus vandaag? Zijn koninkrijk is niet van deze wereld. Dat is het nooit geweest en zal het ook nooit worden.

De hoop van de Joden was verpakt in een aards koninkrijk. Ze begrepen het geestelijke koninkrijk waarvoor Jezus stierf niet. Jezus' dood bracht redding voor onze zielen: vergeving en verlossing van alle zonden! Dit is het Koninkrijk van God binnenin!

“En toen hij van de Farizeeën werd gevraagd, wanneer het koninkrijk van God zou komen, antwoordde hij hen en zei: Het koninkrijk van God komt niet met observatie: ook zullen zij niet zeggen: Zie hier! of, zie daar! want zie, het koninkrijk van God is in u.” ~ Lukas 17:20-21

Maar dit "denken" aan een aards koninkrijk beïnvloedde ook de apostelen en discipelen van de Heer, tot de dag van Pinksteren toen zij het Koninkrijk van binnen ervoeren, met de kracht van de Heilige Geest! Voorafgaand aan de Pinksterdag waren zij (zoals veel gelovigen in het millenniumrijk vandaag) bezorgd over een toekomstige tijd van een aards koninkrijk. Jezus zei dat ze zich daar geen zorgen over moesten maken. Aardse koninkrijken komen en gaan zoals God het wil. Maar de apostelen en discipelen van de Heer zouden macht krijgen in het niet-aardse koninkrijk: het koninkrijk van God!

“Toen ze dan samen waren, vroegen ze hem, zeggende: Heer, wilt u op dit moment het koninkrijk aan Israël teruggeven? En hij zei tot hen: Het is niet aan jullie om de tijden of de seizoenen te kennen die de Vader in zijn eigen macht heeft gegeven. Maar u zult kracht ontvangen nadat de Heilige Geest over u is gekomen; en u zult getuigen van Mij zijn, zowel in Jeruzalem, als in heel Judea, en in Samaria, en tot het uiterste der aarde.’ ~ Handelingen 1:6-8

Toen, na de dag van Pinksteren, gingen de apostelen en discipelen van de Heer overal heen om het koninkrijk van God te prediken, net zoals Jezus al had gedaan. Jezus richtte hun aandacht opnieuw om Jeruzalem te verlaten om het geestelijke koninkrijk in de rest van de wereld op te bouwen, en niet om zich te concentreren op het aardse koninkrijk van Israël.

"En Paulus woonde twee volle jaren in zijn eigen huurhuis en ontving alles wat tot hem kwam, predikende het koninkrijk van God en leerde de dingen die de Here Jezus Christus aangaan, met alle vertrouwen, niemand die het hem verbiedt." ~ Handelingen 28:30-31

Vele malen had Jezus al geleerd dat het koninkrijk van God "nu" was, en dat je je volledig van zonde moet bekeren om erin te komen.

"Nadat Johannes nu in de gevangenis was gezet, kwam Jezus naar Galilea, predikte het evangelie van het koninkrijk van God en zei: De tijd is vervuld en het koninkrijk van God is nabij: bekeert u en gelooft het evangelie." ~ Markeer 1:14-15

Het koninkrijk van God bestond toen, omdat het een geestelijk koninkrijk is dat eeuwig duurt. Daarom zei hij: "de tijd is vervuld." Christus regeerde reeds als Koning in de harten van degenen die hem liefhadden.

"En het geschiedde daarna dat hij door elke stad en elk dorp ging, predikend en de blijde tijding van het koninkrijk van God verkondigd: en de twaalf waren met hem" ~ Luke 8:1

Het enige koninkrijk waar Jezus mee te maken had, was het koninkrijk dat hem toebehoorde. Zijn macht over Satan schreef hij toe aan zijn koninkrijksmacht die hij op datzelfde moment had.

'Maar hij, die hun gedachten kende, zei tot hen: Elk koninkrijk dat tegen zichzelf verdeeld is, wordt verwoest; en een huis verdeeld tegen een huis valt. Als Satan ook tegen zichzelf verdeeld is, hoe zal zijn koninkrijk dan standhouden? omdat u zegt dat ik duivels uitdrijf door Beëlzebub. En als ik bij Beëlzebub duivels uitdrijf, door wie werpen uw zonen ze dan uit? daarom zullen zij uw rechters zijn. Maar als ik met de vinger van God duivels uitdrijf, dan zal het koninkrijk van God ongetwijfeld over u komen.” ~ Lukas 11:17-20

Het koninkrijk van Jezus bestond al omdat duivels uit de harten van mensen werden geworpen, en deze zelfde mensen werden er al in gered.

"De wet en de profeten waren er tot aan Johannes: sinds die tijd is het koninkrijk van God gepredikt, en iedereen dringt erin." ~ Lukas 16:16

Het Koninkrijk van God is een geestelijk, niet een aards. Dat is de reden waarom Jezus ons specifiek leerde om ons geen zorgen te maken over dingen hier beneden te zoeken. Daarom spoorde hij iedereen aan zich meer bezig te houden met wat er in hun hart was, dan met wat ze op aarde konden krijgen.

‘En zoek niet wat u zult eten of wat u zult drinken, en twijfel niet. Want al deze dingen zoeken de naties van de wereld; en uw Vader weet dat u deze dingen nodig hebt. Maar zoek liever het koninkrijk van God; en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden. Vrees niet, kleine kudde; want het is uw Vaders welbehagen u het koninkrijk te geven. Verkoop wat u hebt en geef aalmoezen; voorzie uzelf van zakken die niet oud worden, een schat in de hemel die niet opraakt, waar geen dief naderbij komt, noch mot bederft. Want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn.” ~ Lukas 12:29-34

Dus wat leren de Schriften over het koninkrijk van God?

“Want het koninkrijk van God is geen spijs en drank; maar gerechtigheid en vrede en blijdschap in de Heilige Geest." ~ Romeinen 14:17

Nogmaals, het is een geestelijk koninkrijk, daarom bestaat het uit geestelijke dingen zoals: gerechtigheid, vrede, vreugde en de Heilige Geest. Het is een koninkrijk waarvan de macht en het gezag de levens van de koninkrijkskinderen veranderen, en de macht van zonde en satan uit hun hart wegnemen.

"Dankzegging aan de Vader, die ons heeft gemaakt om deel te hebben aan de erfenis van de heiligen in het licht: die ons heeft verlost uit de macht van de duisternis en ons heeft overgebracht naar het koninkrijk van zijn geliefde Zoon" ~ Kolossenzen 1: 12-13

Jezus vergeleek het koninkrijk verder met geestelijke dingen: zoals geloof als een klein mosterdzaadje dat heel groot kan worden in het hart van het individu. Ook zoals zuurdesem dat klein begint, maar uiteindelijk het geheel doorzuurt. Dit zijn geestelijke dingen die plaatsvinden in de harten van mensen die de Heer liefhebben.

“Toen zei hij: Waar is het koninkrijk van God voor? en waarop zal ik lijken? Het is als een mosterdzaadje, dat een man nam en in zijn tuin wierp; en het groeide en werd een grote boom; en de vogels des luchts nestelden zich in de takken ervan. En weer zei hij: Waarmee zal ik het koninkrijk van God vergelijken? Het is als zuurdesem, dat een vrouw nam en in drie maten meel verborg, totdat het geheel gezuurd was.” ~ Lukas 13:18-21

Om de spiritualiteit van het koninkrijk van God verder te benadrukken, vertelde Jezus Nicodemus duidelijk dat hij het koninkrijk niet kon begrijpen of zien, tenzij hij geestelijk van bovenaf geboren was. Je hebt een geestelijke geboorte nodig om een geestelijk koninkrijk binnen te gaan!

“Jezus antwoordde en zei tot hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Tenzij een mens wederom geboren wordt, kan hij het koninkrijk van God niet zien. Nikodemus zei tot hem: Hoe kan een mens geboren worden als hij oud is? kan hij voor de tweede keer in de moederschoot binnengaan en geboren worden? Jezus antwoordde: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, tenzij iemand geboren wordt uit water en Geest, kan hij het koninkrijk van God niet binnengaan. Dat wat uit het vlees geboren is, is vlees; en dat wat uit de Geest geboren is, is geest. Verwonder u niet dat ik tot u heb gezegd: u moet opnieuw geboren worden.” ~ Johannes 3:3-7

Op de laatste dag zal Jezus het reeds bestaande koninkrijk overdragen aan God de Vader. God de Vader wil geen aardse dingen zoals een aards koninkrijk. Hij wil dat de harten van mensen zijn Zoon liefhebben en eren die voor hen stierf.

'Dan komt het einde, wanneer hij het koninkrijk aan God, namelijk de Vader, zal hebben overgeleverd; wanneer hij alle heerschappij en alle macht en macht zal hebben neergeslagen.” ~ 1 Korintiërs 15:24

Alle aardse heerschappij, autoriteit en macht zal in de poel des vuurs worden geworpen.

"En al wie niet gevonden werd, geschreven in het boek des levens, werd in de poel des vuurs geworpen." ~ Openbaring 20:15

Zoals wordt getoond in Openbaring, het twintigste hoofdstuk, gaan we door verdrukking en beproevingen het koninkrijk binnen. En in deze tijd van verdrukking bestaat het spirituele koninkrijk van God vooral op aarde.

 • "De ziel van de discipelen bevestigend en hen aansporend om in het geloof te blijven, en dat we door veel verdrukking het koninkrijk van God moeten binnengaan." ~ Handelingen 14:22
 • "Ik Johannes, die ook je broer ben en metgezel in verdrukking, en in het koninkrijk en geduld van Jezus Christus, was op het eiland dat Patmos wordt genoemd, voor het woord van God en voor het getuigenis van Jezus Christus." ~ Openbaring 1:9
 • "En ik hoorde een luide stem in de hemel zeggen: Nu is gekomen redding en kracht en het koninkrijk van onze God en de kracht van zijn Christus; want de aanklager van onze broeders is neergeworpen, die hen beschuldigde voor onze Goddag en nacht. En zij hebben hem overwonnen door het bloed van het Lam en door het woord van hun getuigenis; en zij hebben hun leven niet liefgehad tot de dood toe.” ~ Openbaring 12:10-11

Moderne noties van een duizendjarige regering verwijzen naar 18 geschriften die over het koninkrijk praten. Maar er zijn er meer dan 100 die over het koninkrijk praten, en slechts één (in Openbaring, het 20e hoofdstuk) spreekt over een 1000-jarige regering. En over de 1000-jarige regering wordt gesproken als een tijd waarin christenen worden vervolgd en hun leven verliezen voor Christus. Hoewel ze lijden, beschrijft Openbaring hen als "regeren met Christus", omdat ze trouw en trouw aan Christus zijn.

“En ik zag tronen, en zij gingen daarop zitten, en hun werd het oordeel gegeven; en ik zag de zielen van hen die onthoofd waren om het getuigenis van Jezus en om het woord van God, en die het beest niet hadden aanbeden, noch zijn beeld, noch zijn merkteken op hun voorhoofd of in hun handen had ontvangen; en zij leefden en regeerden duizend jaar met Christus.” ~ Openbaring 20:4

Dit laat een tijd in de geschiedenis zien waarin Satan de macht van nep "beestachtig" christendom zou gebruiken om ware christenen te vernietigen. In Openbaring hoofdstuk 20 Jezus maakt de zaak recht. Hij laat zien dat de nepkerk gedurende de duizend jaar van de middeleeuwen (de donkere middeleeuwen) de bedekking van "de kerk" gebruikte om ware christenen te vervolgen. Maar Jezus regeerde als Koning in de harten van deze vervolgde christenen. Dus Jezus' koninkrijk heerste nog steeds tijdens deze duizend jaar.

Inquisitie

Paulus profeteerde in de Geest over dit soort vervolging en legde ook uit dat de ware en trouwe christenen altijd de overwinnaars zijn, ook al verliezen ze hun leven voor het evangelie.

“Wie is hij die veroordeelt? Het is Christus die stierf, ja liever, die is opgestaan, die zelfs aan de rechterhand van God is, die ook voor ons pleit. Wie zal ons scheiden van de liefde van Christus? zal verdrukking, of benauwdheid, of vervolging, of hongersnood, of naaktheid, of gevaar, of zwaard? Zoals geschreven staat: Om uwentwil worden wij de hele dag gedood; we worden gerekend als schapen voor de slacht. Nee, in al deze dingen zijn we meer dan overwinnaars door hem die ons heeft liefgehad. Want ik ben ervan overtuigd dat noch dood, noch leven, noch engelen, noch overheden, noch machten, noch tegenwoordige, noch toekomstige dingen, noch hoogte, noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde van God, die is in Christus Jezus, onze Heer.” ~ Romeinen 8:34-39

Satan was niet in staat nepchristendom met succes te gebruiken tegen ware christenen. Dus tijdens de 1000-jarige regering van de vervolgde christenen, Christus was nog steeds "Koning der koningen en Heer der heren" in hun hart. (Openbaring 19:16).

Kunt u vandaag het koninkrijk van God zien? Of ben je ook verblind door het idee nog steeds te wachten op een aards koninkrijk. Onthoud "waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn." Is liefde voor Christus en zijn geboden uw schat, of verlangt uw hart nog naar aardse dingen?

nl_NLNederlands
Openbaring van Jezus Christus

GRATIS
BEKIJK